Letupan berhampiran balai polis di utara Kenya membunuh 4 orang, termasuk 3 pegawai

(SeaPRwire) –   NAIROBI, Kenya (AP) — Satu letupan di sebuah hotel kecil berhampiran balai polis di timur laut telah membunuh empat orang, termasuk tiga pegawai, dan mencederakan beberapa orang lagi pada Isnin, pihak berkuasa berkata.

Letupan di bandar Mandera, yang bersempadan dengan Somalia, disebabkan oleh peranti letupan improvisasi yang telah ditanam di hotel itu dan diletupkan ketika orang ramai duduk untuk makan sarapan, polis berkata.

Ketua Polis Mandera Samwel Mutunga berkata dua daripada yang cedera berada dalam keadaan kritikal dan akan diterbangkan ke ibu negara, Nairobi.

Penyiasat telah menyalahkan kumpulan pengganas timur Afrika al-Shabab bagi serangan itu. Kumpulan itu, yang belum mengaku bertanggungjawab bagi letupan itu, pernah menganjurkan serangan besar-besaran di Kenya dan Somalia jiran.

Serangan terbaru mengikuti satu lagi pada Ahad di kawasan pantai Kenya Lamu County, di mana dua sukarelawan polis terbunuh.

Kawasan itu mempunyai hutan, yang kerap menjadi tapak operasi keselamatan kerana ia diketahui sebagai tempat persembunyian militan al-Shabab.

Semasa operasi polis di Garissa County pada Ahad, pegawai menemui bahan untuk membuat IED, senjata AK-47 dan dua majalah. Tiga orang melarikan diri semasa serbuan itu.

Kawasan itu berhampiran sempadan Kenya-Somalia, di mana militan sebelum ini menyusup dan melancarkan serangan.

Kerajaan Kenya sebelum ini mengumumkan rancangan untuk membuka semula sempadan dengan Somalia, tetapi kemudian menangguhkan pembukaan semula kerana serangan pengganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.