Letupan di kilang nikel milik Cina di Indonesia menyebabkan 18 maut

(SeaPRwire) –   Jumlah mangsa akibat letupan di dalam sebuah tiub pelebur milik syarikat nikel yang dimiliki China di Indonesia meningkat kepada 18 pada Selasa, apabila polis mengarahkan syarikat itu untuk menghentikan operasinya sehingga siasatan selesai.

Letupan itu, yang berlaku pada Ahad, merupakan yang terkini dalam siri kematian di loji pelebur nikel di Indonesia yang merupakan sebahagian daripada program pembangunan lintas negara yang berambisi China dikenali sebagai Belt and Road Initiative.

Nikel merupakan komponen penting dalam pengeluaran bateri global untuk kenderaan elektrik.

Empat pekerja China dan sembilan pekerja Indonesia mati serta-merta pada Ahad apabila tiub pelebur meletup ketika mereka sedang membaikinya, kata ketua polis Sulawesi Tengah, Agus Nugroho.

Tiga lagi mangsa meninggal dunia sehari kemudian ketika dirawat di hospital tempatan.

Dua lagi pekerja meninggal dunia pada Selasa ketika dirawat di hospital, menjadikan jumlah kematian kepada 18 orang, termasuk lapan pekerja dari China, kata Deddy Kurniawan, jurucakap PT Indonesia Morowali Industrial Park, dikenali sebagai PT IMIP, syarikat induk PT Indonesia Tsingshan Stainless Steel, tempat letupan berlaku.

Loji itu terletak di kawasan Bahodopi, daerah Morowali.

“Kami telah mengarahkan PT Indonesia Tsingshan Stainless Steel untuk menghentikan operasinya sehingga siasatan kami selesai sepenuhnya,” kata Nugroho, ketua polis itu, menambah bahawa pihak berkuasa telah menubuhkan pasukan untuk menentukan sama ada ketidakcergasan syarikat itu menyebabkan kematian.

Letupan itu begitu kuat sehingga merobohkan tiub pelebur dan merosakkan bahagian dinding sisi bangunan itu, kata Nugroho.

Ketua pejabat tenaga kerja dan transmigrasi Sulawesi Tengah, Arnold Firdaus, berkata bahawa pasukan siasatan bersama terdiri daripada 18 ahli, dan termasuk pegawai dari Kementerian Tenaga Kerja dan kumpulan kerja dari Kedutaan China.

PT IMIP menyatakan dalam kenyataan pada Ahad bahawa tiub pelebur sedang dibaiki dan tidak beroperasi ketika berlaku letupan. Walau bagaimanapun, “slag sisa dalam tiub” bersentuhan “dengan bahan-bahan mudah terbakar,” menyebabkan dinding tiub runtuh dan slag besi sisa mengalir keluar.

Penyelamat memadamkan kebakaran dan mengevakuasi pekerja selepas operasi hampir empat jam, kata Kurniawan.

Kira-kira 41 pekerja masih dirawat di hospital dan klinik syarikat pada Selasa dengan kecederaan serius hingga ringan, termasuk 11 warganegara China. Tiga daripada mereka yang mengalami luka bakar teruk akan diterbangkan ke China untuk rawatan lanjut, kata Kurniawan.

Dalam sidang akhbar pada Isnin, jurucakap Kementerian Hal Ehwal Luar China, Mao Ning menyatakan takziah kepada mangsa dan berkata China “sedih dengan kematian disebabkan kemalangan itu.”

Beliau berkata kementeriannya bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa Indonesia dan telah memerintahkan Kedutaan China di Jakarta untuk membantu dalam tindakan selepasnya, termasuk memastikan rawatan perubatan disediakan kepada mangsa cedera dan membantu menentukan punca letupan.

Kumpulan kerja tiga anggota dari Kedutaan China di Jakarta telah tiba di lokasi pada Isnin untuk membimbing syarikat itu menjalankan kerja selepasnya dan “kerja pengikutan,” kata Mao.

Ia merupakan tragedi ketiga tahun ini di loji pelebur nikel milik China di wilayah Sulawesi Tengah, yang mempunyai simpanan nikel terbesar di Indonesia.

Dua pemandu trak mengangkut telah maut apabila mereka ditenggelami oleh dinding bahan hitam seperti lumpur berikutan runtuhnya tapak pelupusan sisa nikel pada April.

Pada Januari, dua pekerja, termasuk warganegara China, maut dalam rusuhan yang melibatkan pekerja kedua-dua negara di usahasama Indonesia-China di daerah Morowali Utara bersebelahan.

Pada tahun lalu, sebuah trak menampar dan membunuh seorang pekerja China ketika sedang membaiki jalan di kawasan perlombongan PT IMIP, dan seorang lelaki Indonesia terbakar mati apabila tiub pelebur di kilang syarikat meletup.

Kira-kira 50% saham PT IMIP dimiliki oleh Tsingshan Holding Group, dan baki dimiliki oleh dua syarikat Indonesia. Ia memulakan operasi peleburan pada 2013 dan kini merupakan kawasan perindustrian berasaskan nikel terbesar di Indonesia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.