Letusan Gunung Marapi di Indonesia, Membunuh Sekurang-kurangnya 22 Pengunjung Gunung

(SeaPRwire) –   Letusan gunung berapi Indonesia Gunung Marapi menewaskan sekurang-kurangnya 22 pendaki

Letusan gunung berapi Indonesia Gunung Marapi menewaskan sekurang-kurangnya 22, dengan penyelamat terus mencari di lereng berbahaya untuk satu orang yang masih hilang dan dianggap mati kerana betapa dekatnya mereka dipercayai berada kepada tapak letusan, Edi Mardianto, timbalan ketua polis di wilayah Sumatera Barat kepada AP.

Dozens of climbers were near the danger zone when the initial eruption on Sunday spewed thick columns of ash as high as 9,800 feet (3,000 meters).

Penyelamat menyelamatkan lebih 50 pendaki selepas dan menemui 11 mayat. Berikutan letusan baru pada Isnin dan Selasa, penyelamat menemui mayat 11 orang lain, Abdul Malik, ketua Agensi Mencari dan Menyelamat Padang kepada The Associated Press.

Asap panas menutup udara dan haba melampau menghalang operasi mencari dan penyelamatan, walaupun pegawai terus mencari untuk satu pendaki yang masih hilang dan dianggap mati kerana betapa dekatnya mereka dipercayai berada kepada tapak letusan, Edi Mardianto, timbalan ketua polis di wilayah Sumatera Barat kepada AP.

Ia tidak jelas berapa banyak orang terperangkap oleh letusan, dengan pihak berkuasa tempatan mengakui banyak orang mungkin telah melebihi yang dibenarkan dan penduduk kampung juga mungkin berada di kawasan itu.

Pendaki dan penduduk kampung dikehendaki berada lebih 1.8 batu dari puncak, mengikut Pusat Vulkanologi dan Bencana Geologi Indonesia, sejak Marapi mencapai tahap ketiga daripada empat tahap amaran aktiviti gunung berapi pada 2011.

Kira-kira 1,400 orang tinggal di lereng Marapi dalam beberapa kampung terdekat, kira-kira 3 hingga 3.7 batu dari puncak.

Marapi, dikenali untuk letusan tiba-tiba disebabkan lokasinya di “Lingkaran Api Pasifik”, aktif sejak letusan Januari yang tidak menyebabkan kematian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.