LIHAT: Aktivis anti-Putin merosak, bakar stesen undi dalam protes terhadap pilihan raya

(SeaPRwire) –   Sesetengah pengundi Rusia telah melakukan lebih daripada mengundi untuk menyatakan ketidakpuasan mereka terhadap presiden Putin yang berkuasa, dengan melakukan tindakan vandalisme yang direkod kamera termasuk membakar kotak undian.

sekurang-kurangnya sembilan orang pada hari pertama mengundi dalam pilihan raya yang pasti akan memberikan Putin penggal lagi sebagai pemimpin, menjadikannya pemimpin yang berkhidmat terlama sejak diktator Soviet Joseph Stalin.

Beberapa orang, yang direkod kamera, membakar stesen pengundian dan bilik mengundi sebagai protes. Di lokasi lain, seorang wanita menuangkan pewarna hijau ke dalam kotak undian, seorang lelaki meletupkan bunga api di stesen pengundian dan di Ukraine yang diduduki Rusia seseorang meletupkan peranti letupan, laporan Le Monde Perancis.

Seorang wanita yang menuangkan disinfektan ke dalam kotak undian di stesen pengundian Moscow menghadapi hukuman antara tiga hingga lima tahun untuk tindakannya, ketika dia berteriak slogan pro-Ukraine, laporan Rusia BAZA.

Pihak berkuasa tidak menyatakan sama ada mereka percaya insiden itu mungkin menjadi sebahagian daripada operasi lebih besar, atau hanya insiden rawak, walaupun penggunaan cecair hijau berulang kali untuk merosakkan undian. Penggunaan cecair hijau mungkin merujuk kepada pemimpin pembangkang Alexei Navalny yang pada tahun 2017 diserang oleh pelaku yang menyemburkan disinfektan hijau di mukanya.

Peguam Negara memberi amaran bahawa kerajaan akan menghukum sesiapa yang terlibat dalam perhimpunan besar-besaran dan protes. Associated Press melaporkan bahawa sebanyak dua belas insiden telah berlaku pada hari pertama, walaupun masih tidak jelas sama ada semua insiden menyebabkan penangkapan.

Mengundi akan berlangsung sehingga Ahad, tetapi lebih daripada sepertiga pengundi telah mengundi sebelum poling ditutup pada malam Jumaat. Mengundi telah berlaku secara berhadapan dan dalam talian, dengan undian dalam talian kekal terbuka sepanjang masa sehingga pukul 8 malam waktu tempatan pada Ahad.

Majlis Keselamatan PBB bertemu untuk memprotes pilihan raya yang diadakan di bahagian Ukraine yang diduduki Rusia. “Ketika Rusia mengadakan pilihan raya palsu di wilayah Ukraine sementara di bawah kawalan Rusia, UK mengutuk pilihan raya itu sebagai palsu,” kata UK dalam kenyataan, dengan Timbalan Wakil Tetap UK ke PBB Duta James Kariuki mendakwa, “Pilihan raya ini adalah palsu kerana kebenaran yang mudah: anda tidak boleh mengadakan pilihan raya sah di negara orang lain,”

Navalny, lawan terkuat kerajaan Putin, semasa berada di koloni kutub selepas pengsan dalam apa yang dakwaan pegawai penjara adalah “sindrom kematian tiba-tiba,” tetapi paramedic tanpa nama yang mendakwa bekerja untuk makmal mayat memberitahu akhbar bebas Novaya Gazeta Europe bahawa dia melihat lebam pada badan yang konsisten dengan seseorang yang dipegang ketika mengalami serangan.

Associated Press menetapkan calon pembangkang yang tinggal sebagai “politik berprofil rendah dari parti pembangkang simbolik yang menyokong garis Kremlin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.