LIHAT: Kekecohan di mahkamah apabila anak meletup masuk, menembak pembunuh bapa

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki yang menghadiri perbicaraan pembunuhan bapanya di Brazil mengganggu prosiding mahkamah dengan menembak suspek setengah dozen kali dan menyerangnya.

Video serangan itu direkodkan pada CCTV dari mahkamah di São José do Belmonte. Video itu menunjukkan hakim dan juri bergegas mencari perlindungan apabila Cristiano Alves Terto, 27, membuka api ke arah Franscico Cleidivaldo Mariano de Moura, 38.

Masih tidak jelas bagaimana Terto berjaya memasuki mahkamah dengan revolver .38 kaliber. Serangan itu berlaku pada 29 November 2023, tetapi polis hanya melepaskan video itu pada 1 April 2024.

Terto terus menyerang dan menyerang defendan di kepala. Polis yang berada di lokasi mengejar dia keluar dari bilik dan akhirnya menangkapnya atas syak wasangka pembunuhan.

Moura terselamat dari serangan itu tetapi perlu ke hospital tempatan dan kemudian dipindahkan ke kemudahan yang lebih besar untuk rawatan. Dia telah dibenarkan keluar mengikut Jam Press.

Moura membunuh Francisco Alves pada 5 Oktober 2012. Semasa pengakuan, dia mendakwa dia sedang mencari keldai yang tersesat dari hartanya apabila dia menemui Alves.

Dia mendakwa Alves telah melayannya dengan bermusuhan, memanggilnya dan mendesak dia meninggalkan tempat itu.

Kemudian dia mendakwa Alves telah mengambil kayu dan cuba mendekati dia, di mana Moura menembak senapang ke udara sebagai amaran. Apabila Alves tidak berhenti, dia menembak lagi ke tanah dan akhirnya merasakan perlu untuk mempertahankan diri.

Alves mengalami tembakan tunggal di perutnya, yang menghantarnya ke hospital. Selepas 18 hari di bawah rawatan perubatan dan pengawasan, Alves meninggal dunia.

Moura melarikan diri ke Salguiero, , kekal melarikan diri selama lebih satu dekad sebelum polis menemui dan menangkapnya. Tiada tarikh rayuan telah ditetapkan sejak dia dibenarkan keluar dari hospital, manakala Terto kekal di penjara sejak hari selepas serangan itu.

“Juri belum dikumpulkan semula, dan tarikh baru belum ditetapkan lagi,” kata Mahkamah Kehakiman Pernambuco kepada Metro British.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.