LIHAT: Roket meletup beberapa saat selepas dilancarkan, menghujani pelantar pelancaran dengan api

(SeaPRwire) –   Sebuah roket Jepun telah diledakkan secara sengaja beberapa saat selepas pelancaran pada pagi Rabu.

Space One, sebuah syarikat menawarkan perkhidmatan penghantaran angkasa kepada pelanggannya, merancang untuk menjadi syarikat swasta pertama untuk meletakkan satelit ke orbit dengan pelancaran kapal angkasa Kairos sepanjang 59 kaki dari Semenanjung Kii. Tetapi kira-kira lima saat selepas berlepas, roket itu diletupkan, menyebabkan kebakaran yang menyala-nyala, serpihan tersebar dan asap tebal menyelimuti langit.

“Roket itu menghentikan penerbangan selepas menilai bahawa pencapaian misinya akan sukar,” kata Presiden Space One Masakazu Toyoda selepas itu. “Kami mengambil apa yang berlaku dengan cara positif dan bersedia menghadapi cabaran seterusnya.”

Kebakaran berjaya dipadamkan, dan tiada kecederaan dilaporkan di landasan pelancaran.

Pelancaran yang sangat automatik akan membunuh diri apabila mengesan kesilapan dalam laluan penerbangan, sistem kawalan atau isu-isu lain yang boleh menyebabkan kemalangan yang membahayakan nyawa, menurut Space One. Tidak jelas apa masalah yang dikesan.

Syarikat itu berkata ia akan menyiasat insiden itu, tetapi tidak menyatakan bila siasatan itu akan selesai atau bila ia akan melancarkan roket Kairos yang lain.

“Kami tidak menggunakan perkataan ‘kegagalan’, kerana setiap ujian membawa kami… data dan pengalaman baru untuk cabaran seterusnya,” kata Toyoda dalam sidang akhbar itu. Beliau berkata perjalanan angkasa memerlukan pelbagai kegagalan sebelum kejayaan.

Roket itu membawa satelit kerajaan eksperimen yang boleh menggantikan satelit risikan sedia ada di orbit sekiranya berlaku kegagalan, lapor Reuters.

Roket Kairos sepatutnya dilancarkan pada Sabtu lepas tetapi ditangguhkan selepas sebuah kapal memasuki kawasan yang dilarang untuk pelancaran.

Space One ditubuhkan pada 2018. Syarikat berpangkalan di Tokyo itu akhirnya berharap menawarkan perjalanan angkasa komersial dan perjalanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.