London Zoo menyambut kelahiran gorila dataran rendah barat kedua pada musim dingin ini

(SeaPRwire) –   Bayi gorila yang terancam punah yang terbaru di Zoo London berusia lebih enam minggu tetapi belum mempunyai nama. Penjaga zoo tidak pasti sama ada ia jantan atau betina kerana mereka tidak dapat berdekatan untuk memeriksanya.

Gambar yang diambil Isnin oleh London Zoo menunjukkan sebabnya: Ibu gorila, Effie, memeluk bayinya dengan sayang.

“Sesungguhnya agak sukar untuk menentukan jantina seekor bayi gorila tanpa pemeriksaan rapat,” kata Rebecca Blanchard, jurucakap zoo. “Bayi itu masih dipeluk rapat oleh ibunya kebanyakan masa, dan di sini di Zoo London, kami biarkan bayi itu dalam tangan ibunya yang mampu.”

Ape kecil yang tiba pada 8 Februari adalah salah satu daripada dua bayi gorila barat rendah lahir di zoo ini musim sejuk ini. Ibu yang lain, Mjukuu, melahirkan seekor bayi hampir sebulan lebih awal.

Kedua-dua bayi itu disenyapkan oleh Kiburi, seekor gorila perak berusia 19 tahun dibawa ke zoo itu dari Tenerife sebagai sebahagian daripada program pembiakbakaan pemuliharaan untuk membantu melindungi subspesies gorila yang terancam sangat.

Kelahiran bayi Effie tidak mudah. Gorila itu tiba dililit tali pusat, membawa ancaman kepada nyawa.

Penjaga zoo memantau ia selama tiga hari pertama, memastikan ia terus menyusu dan bergerak sehingga akhirnya tali pusat terlepas.

Zoo London, terletak di dalam Taman Regent, membuka habitat baharu kepada orang awam pada Jumaat yang dipanggil Kehidupan Rahsia Reptilia dan Amfibia untuk menggantikan Rumah Reptilia lama mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.