Macron jelaskan kenyataan ‘membunuh bayi’ kepada presiden Israel

Pemimpin Perancis menjelaskan kenyataan ‘membunuh bayi’ kepada presiden Israel

Presiden Perancis Emmanuel Macron nampaknya telah menarik balik kenyataannya mengenai serangan Israel yang mengorbankan puluhan nyawa awam di Gaza, yang dibuat dalam temubual dengan BBC pada Jumaat semasa meminta gencatan senjata.

Komentar tersebut mendapat kecaman daripada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang menuduh Macron membuat “kesilapan yang serius, secara fakta dan moral,” manakala Presiden Israel berkata bahawa kenyataan tersebut “menyebabkan banyak kesakitan dan kemarahan di Israel.”

Pada Ahad, pemimpin Perancis mengambil inisiatif untuk menghubungi Isaac Herzog untuk menjelaskan pendiriannya dengan berkata bahawa beliau “tidak berniat menuduh Israel secara sengaja mengorbankan awam yang tidak bersalah,” mengikut pejabat Herzog.

Macron juga mengulangi sokongannya terhadap hak Israel untuk membela diri dan komitmennya untuk memastikan pembebasan tebusan yang dipegang di Gaza, dengan menjelaskan bahawa kenyataannya “dibuat berhubung keadaan kemanusiaan.”

Herzog dilaporkan telah menenangkan rakan sejawatnya dari Perancis bahawa Israel sedang mengambil “semua langkah mungkin untuk mencegah kerosakan kepada awam yang tidak terlibat” dan menyalahkan kematian awam ke atas Hamas.

Pada Jumaat, Emmanuel Macron memberitahu BBC bahawa beliau “jelas mengutuk” serangan Hamas ke atas Israel. Walau bagaimanapun, beliau juga berkata bahawa “de facto – hari ini – awam dibom… bayi-bayi, wanita-wanita tua ini dibom dan dibunuh,” menunjukkan bahawa “tiada sebab untuk itu dan tiada keabsahan,” dengan mendesak Israel untuk menghentikan serangan. Beliau menambah bahawa gencatan senjata kemanusiaan adalah satu-satunya penyelesaian untuk melindungi semua awam di Gaza.

Benjamin Netanyahu cepat bertindak balas, dengan mendakwa bahawa Israel sedang “benar-benar berusaha untuk meminimumkan kerosakan kepada awam” dan mendesak pemimpin Barat untuk tidak mengalah kepada tekanan daripada mereka yang menggesa gencatan senjata di Gaza.

Israel melancarkan serangan tentera yang belum pernah berlaku terhadap kawasan penduduk Palestin yang padat di Gaza sebagai membalas serangan Hamas terhadap wilayahnya yang mengorbankan kira-kira 1,200 warganya.

Lebih 11,000 awam Palestin terbunuh dalam lebih empat minggu artileri dan serangan udara di Gaza, dengan lebih 8,000 terdiri daripada wanita dan kanak-kanak, mengikut pegawai kesihatan di enklaf Hamas yang dikawal.

Pada Ahad, Palestine Red Crescent Society (PRCS) berkata bahawa akibat serangan Israel, hospital al-Quds, kemudahan perubatan terbesar kedua di Gaza, telah menghentikan operasinya disebabkan kekurangan bahan api dan gangguan kuasa. Ia menyalahkan masyarakat antarabangsa dan penandatangan Konvensyen Geneva Keempat kerana mengabaikan kemusnahan sistem kesihatan Gaza sepenuhnya dan krisis kemanusiaan yang teruk akibatnya.