Maduro memohon semula secara rasmi sementara pesaing yang berpotensi menghadapi kesukaran untuk mendaftar pencalonan

(SeaPRwire) –   CARACAS, Venezuela (AP) — Inilah kisah dua kempen politik yang sangat berbeza.

Pada Isnin, beribu-ribu penyokong berkumpul di pentas gergasi berselubung warna merah, kuning dan biru bendera Venezuela di luar ibu pejabat majlis pilihan raya di mana beliau membuat rasmi pencalonannya untuk penggal ketiga berakhir sehingga 2031. Sementara itu, pesaing semulajadinya cuba mendaftarkan calon mereka, seorang lelaki berusia 80 tahun yang baru, sebelum tarikh akhir tetapi mendapati mereka tidak dapat berbuat demikian — dalam apa yang pembangkang menuduh sebagai serangan terbaru terhadap demokrasi Venezuela.

Kajian menunjukkan rakyat Venezuela akan mengalahkan Maduro yang tidak popular dengan majoriti besar jika diberi peluang separuh.

Tetapi pemimpin yang mengaku sosialis itu sehingga kini berjaya menghalang pesaing utamanya daripada bertanding sambil sesekali berunding dan kemudian menarik balik jaminan pilihan raya minimum yang dijanjikan kepada kerajaan Amerika Syarikat sebagai pertukaran untuk pengurangan sekatan minyak.

Dalam usaha kreatif untuk memaksa tangan autoritarian Maduro, dua parti pembangkang kecil yang sebelum ini dibenarkan menyertai pilihan raya Julai yang ketat dikawal minggu lalu menamakan bekas akademik Corina Yoris.

Pencalonan protes itu mengejutkan kawan dan lawan.

Seorang akademik, yang mengajar logik dan falsafah di beberapa universiti Venezuela, beliau hampir tidak dikenali malah dalam lingkungan pembangkang. Peranan awam politiknya sehingga kini hanyalah sebagai ahli jawatankuasa yang menganjurkan pilihan raya pembangkang tahun lalu di mana 2.4 juta pengundi di Venezuela dan luar negara menentang ancaman prosiding jenayah untuk memilih calon untuk bertanding menentang Maduro.

Tetapi ketidakkenalannya yang relatif, rekod bersih dan sifat nenek yang mesra itu cepat menjadi sebahagian daya tarikannya. Malah namanya — Corina — dipandang sebagai aset, peringatan halus kepada sekutunya, , yang pencalonannya dilarang oleh Mahkamah Agung Maduro-dipenuhi selepas beliau memenangi pilihan raya peringkat pertama bulan lalu dengan majoriti yang menggamit.

“Kami telah mengotakan semua kemungkinan,” kata Yoris dalam sidang akhbar Isnin di mana beliau merinci usahanya yang gagal untuk mendaftarkan, sama ada secara elektronik atau secara peribadi, pencalonannya. “Ia bukan hanya nama Corina Yoris yang ditolak tetapi nama mana-mana warganegara yang mahu bertanding.”

Dalam mendaftarkan pencalonannya sendiri Isnin, Maduro, tanpa menyebut Yoris dengan nama, mengutuk pesaing semulajadinya sebagai “boneka” elit tradisional.

Beliau meletakkan pencalonan semula sendiri dalam konteks sejarah, menyatakan ia adalah sambungan revolusi Bolivarian yang dilancarkan suku abad yang lalu oleh Hugo Chavez dan satu-satunya cara untuk melindungi kedaulatan Venezuela daripada usaha “empayar” Amerika Syarikat untuk menanam “cakarnya” dalam kekayaan minyak negara OPEC itu.

“Saya hanya boleh kata, dengan rendah hati, bahawa saya terbuat daripada lumpur yang sama seperti anda,” katanya dalam ucapan disiarkan di Majlis Pilihan Raya Kebangsaan.

Setakat ini, 10 calon telah mendaftar untuk bersaing dalam pilihan raya Julai, tiada satupun berkaitan dengan pakatan pembangkang utama dan beberapa dilihat mewakili ancaman kecil kepada pangkalan kuasa Maduro.

Penyokong Maduro tidak mengambil masa untuk menargetkan Corina sejak beliau dipilih untuk memimpin perjuangan pilihan raya pembangkang.

Pada hujung minggu, beberapa ahli Parti Sosialis Berkuasa menggunakan media sosial untuk mendakwa Yoris adalah warganegara Uruguay, menjadikannya tidak layak bertanding kerana keperluan dalam perlembagaan Venezuela bahawa presiden adalah warganegara sejak lahir tanpa kewarganegaraan ganda.

Pada Isnin, Yoris menolak perbualan sedemikian sebagai taktik putus asa untuk menggugurkan pencalonannya.

“Saya lahir di Caracas, ibu bapa saya lahir di Venezuela, dan saya tidak pernah memilih kewarganegaraan lain,” katanya.

Pilihan raya Venezuela diadakan dengan latar belakang penindasan yang meningkat yang bertujuan memastikan Maduro kekal berkuasa. Selain menghalang pencalonan Machado, minggu lalu ia mengeluarkan perintah tangkapan terhadap beberapa kakitangannya. Awal tahun ini ia juga menahan peguam hak asasi manusia terkemuka dan kemudian menutup pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai hak asasi manusia untuk mengkritik penahanan, memberi kakitangannya antarabangsa 72 jam untuk meninggalkan negara.

Tetapi daripada memboikot undian, seperti yang dilakukan ketika Maduro dipilih semula untuk penggal enam tahun kedua pada 2018, pembangkang cuba menguji kepercayaan Maduro dan memaksa beliau secara terang-terangan mencuri undian.

Strategi itu kelihatan mendapat sokongan penuh pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, yang sehingga kini tidak tergesa-gesa untuk mengenakan semula sekatan minyak dilonggarkan tahun lalu berikutan persetujuan mengenai jaminan pilihan raya yang dicapai di Barbados oleh Maduro dan pembangkang.

Walaupun sebahagian daripada janji itu dipenuhi secara separa, yang lain seperti hak setiap pergerakan politik untuk bebas memilih calon mereka, hampir diabaikan, mempersoalkan kebijaksanaan pendekatan berdiam diri yang sehingga kini hanya memperkuatkan Maduro.

“Maduro dan pengampunya jenayah yang lain boleh belajar sesuatu tentang patriotisme, pengorbanan dan cinta negara daripada pembangkang Venezuela,” , seorang Demokrat Illinois dan whip majoriti, kata dalam mesej dipaparkan di X, bekas Twitter, pada hujung minggu. “Calon mereka mesti dibenarkan mendaftar menjelang Isnin atau pengurangan sekatan mesti dihentikan.”

Geoff Ramsey, penganalisis kanan mengenai Venezuela di Atlantic Council di Washington, berkata pentadbiran Biden berada dalam kedudukan sukar cuba mengekalkan sebahagian daya tarikan dengan Maduro sambil menenangkan skeptik yang berfikir ia terlalu lunak dengan Caracas.

“Amerika Syarikat hampir pasti perlu mengenakan semula sebahagian sekatan, tetapi terdapat cara untuk berbuat demikian sambil mengekalkan rejim di meja rundingan,” katanya. “Tetapi jika Machado dan pembangkang lebih luas tidak dibenarkan mendaftar calon, tangan presiden akan terikat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.