Maersk mengatakan kapal kontena menjadi sasaran peluru berpandu berhampiran masukan Laut Merah

(SeaPRwire) –   Syarikat pengangkutan kontena Denmark Maersk berkata pada Khamis bahawa salah satu kapalnya menjadi sasaran peluru berpandu berhampiran pintu masuk Laut Merah.

Insiden yang melibatkan Maersk Gibraltar berlaku berhampiran Selat Bab al-Mandab, menurut Reuters, hanya beberapa hari selepas serangan peluru berpandu oleh pemberontak Houthi yang disokong Iran di kawasan yang sama.

Maersk memberitahu agensi berita bahawa kapal kontena itu sedang menuju dari Salalah, Oman ke Jeddah, Arab Saudi ketika disasarkan dan anak kapal serta kapal melaporkan diri selamat.

“Serangan terkini terhadap kapal komersial di Selat Bad al-Mandab sangat membimbangkan. Keadaan semasa membahayakan nyawa pelaut dan tidak mampan untuk perdagangan global,” kata syarikat itu dalam kenyataan.

“Oleh kerana ia tidak dapat diselesaikan oleh industri pengangkutan laut global sendiri, kami menyeru tindakan politik untuk memastikan penurunan ketegangan segera,” tambahnya.

Sebelum ini, melaporkan bahawa cadangan pasukan petugas yang disokong Amerika Syarikat untuk melindungi kapal daripada diserang di Laut Merah akan menyebabkan “masalah luar biasa” di rantau ini.

Komentar Menteri Pertahanan Iran Mohammad Reza Ashtiani – diterbitkan oleh Agensi Berita Pelajar Iran, menurut Reuters – datang selepas pegawai pertahanan Amerika Syarikat menyatakan kapal perang USS Mason menembak jatuh drone Houthi yang keluar dari Yemen pada Rabu.

“Jika mereka membuat langkah tidak rasional sedemikian, mereka akan dihadapkan dengan masalah luar biasa,” kata Ashtiani mengikut laporan. “Tiada sesiapa boleh membuat langkah di rantau di mana kami mempunyai keunggulan.”

Setiausaha Pers Pentagon Mejar Jeneral Pat Ryder berkata awal minggu ini bahawa “tindakan yang kita lihat daripada pasukan Houthi ini membimbangkan [dan] meningkat” berikutan serangan peluru berpandu ke atas tangki Norwegian di Laut Merah pada Isnin.

“Mereka berbahaya dan jelas melanggar undang-undang antarabangsa secara nyata. Oleh itu, ini adalah masalah antarabangsa yang memerlukan penyelesaian antarabangsa. Kami terus berunding dengan rapat dengan sekutu dan rakan antarabangsa kami mengenai pelaksanaan pasukan petugas laut,” kata Ryder semasa sidang akhbar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.