Maharaja dan Maharani Jepun lawati bandar-bandar yang dilanda gempa bumi Hari Tahun Baru yang membawa maut

(SeaPRwire) –   Pada hari Jumaat, melawat bandar-bandar di kawasan Noto utara-tengah untuk berdoa bagi mangsa-mangsa gempa bumi pada 1 Januari yang membunuh dan menghibur beribu-ribu penduduk yang tinggal di pusat-pusat perlindungan evakuasi.

gempa bumi pada 1 Januari membunuh 241 orang. Empat lagi masih hilang. Lebih 9,000 penduduk yang rumah mereka musnah atau rosak masih tinggal di kemudahan perlindungan seperti pusat komuniti dan dewan sekolah.

Pembinaan datang perlahan-lahan di kawasan yang kebanyakannya luar bandar dengan populasi berusia. Kawasan ini terkenal dengan Wajima lacquerware dan kraftangan lain.

Ratusan orang menyusun jalan untuk menyorak pasangan diraja dan mengangkat telefon bimbit mereka untuk mengambil gambar mereka melambai balik dari tingkap bas.

Naruhito dan Masako tidak melawat lebih awal kerana mereka tidak mahu mengganggu usaha bantuan segera dan pembinaan, kata pegawai.

Di bandar Wajima, di mana 102 orang terbunuh, pasangan diraja ditemani oleh Datuk Bandar Shigeru Sakaguchi lawatan lebih 100 orang masih mengambil perlindungan di dalam pusat komuniti.

Pasangan itu berlutut di lantai – gestur yang dimulakan oleh ibu bapa mereka untuk mendekatkan diri dengan rakyat – dan bercakap dengan penduduk, bertanya tentang dan kesukaran lain.

Mereka juga berhenti di bangunan pasar pagi popular yang terbakar, di mana 10 orang terkorban. Pasangan itu membungkuk dalam dan berdoa dalam diam.

Sakaguchi berkata kata-kata hangat mereka memberi inspirasi kepadanya dan penduduk untuk teruskan kerja pembinaan walaupun kemajuan perlahan.

Pasangan itu juga melawat penduduk yang dievakuasi di dewan sukan di bandar Suzu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.