Mahkamah Afrika Selatan membatalkan larangan, menetapkan bahawa bekas pemimpin Jacob Zuma boleh bertanding dalam pilihan raya

(SeaPRwire) –   JOHANNESBURG (AP) — Mahkamah Pilihanraya pada Selasa mengumumkan bahawa bekas pemimpin Jacob Zuma boleh bertanding dalam pilihan raya umum akan datang, membatalkan keputusan awal yang melarangnya daripada bertanding dalam pilihan raya.

Keputusan ini membuka jalan bagi Zuma untuk bertanding sebagai presiden mewakili Parti uMkhonto weSizwe, atau MK, sebuah pertubuhan politik baharu yang disertai beliau tahun lepas selepas mengkritik parti pemerintah yang pernah dipimpinnya.

Rakyat Afrika Selatan akan memilih 400 ahli Dewan Perhimpunan Kebangsaan pada 29 Mei. Sebulan kemudian, ahli-ahli parlimen dalam parlimen baharu akan memilih presiden negara.

Suruhanjaya Pilihan Raya Bebas sebelum ini telah mengumumkan bahawa Zuma tidak boleh bertanding kerana rekod jenayahnya, selepas menerima bantahan terhadap kebertanggungjawabannya.

Perlembagaan Afrika Selatan tidak membenarkan orang yang telah disabitkan kesalahan dan dihukum penjara lebih daripada 12 bulan tanpa pilihan membayar denda untuk bertanding dalam pilihan raya sebagai ahli parlimen.

Zuma telah disabitkan kesalahan dan dihukum penjara 15 bulan pada 2021 kerana tidak mematuhi perintah mahkamah untuk hadir di hadapan suruhanjaya siasatan mengenai dakwaan rasuah dalam kerajaan dan syarikat milik negara semasa beliau menjadi presiden dari 2009 hingga 2018.

Walau bagaimanapun, dalam perintah mahkamah ringkas yang dikeluarkan pada Selasa, mahkamah mengumumkan bahawa rayuan oleh Zuma dan partinya berjaya dan bantahan terhadap kebertanggungjawabannya telah ditolak.

Parti uMkhonto weSizwe menyambut baik keputusan mahkamah, menyatakan pandangan mereka sentiasa bahawa keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya Bebas untuk melarang Zuma adalah salah.

Menurut jurucakapnya Nhlamulo Ndhlela, Zuma akan muncul dalam kertas undian sebagai calon presiden parti – bermakna beliau dijangka akan dipilih sebagai ahli parlimen. Walaupun MK mungkin mendapat cukup undi untuk kerusi parlimen, namun tidak jelas sama ada ia boleh memenangi majoriti parlimen yang diperlukan untuk calonnya dipilih sebagai presiden.

“Kami gembira dengan keputusan mahkamah kerana kami sentiasa menyatakan bahawa hak Presiden Zuma dan Parti MK perlu dihormati,” kata Ndhlela. “Apa yang bermakna sebenarnya ialah beliau akan menjadi calon presiden kami dan beliau akan berada di Parlimen selepas pilihan raya.”

Ahli analisis politik Dirk Kotze dari Universiti Afrika Selatan berkata Zuma mungkin akan menggunakan kemenangan mahkamahnya untuk mempromosikan hujahnya bahawa larangan awal terhadap pertandingannya dalam pilihan raya adalah sebahagian daripada kempen politik terhadapnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.