Mahkamah Agung Rusia melarang aktivisme LGBTQ+, menetapkan ia sebagai ‘ekstremis’

(SeaPRwire) –   secara berkesan melarang aktivisme LGBTQ+ pada Khamis, langkah paling drastik terhadap penyokong hak gay, lesbian dan transgender di negara yang semakin konservatif.

Memutuskan berdasarkan saman yang difailkan Kementerian Keadilan, mahkamah tertinggi menyenaraikan apa yang disaman panggilan “gerakan” LGBTQ+ yang beroperasi di Rusia sebagai pertubuhan ekstrimis dan mengharamkannya.

Keputusan ini merupakan langkah terbaru dalam serangan selama satu dekad terhadap hak LGBTQ+ di Rusia di bawah , yang menekankan “nilai-nilai keluarga tradisional” semasa 24 tahun berkuasa.

Mesingan Khamis berlangsung empat jam. Tiada orang selain wakil Kementerian Keadilan dibenarkan masuk, dan tiada defendan. Wartawan dibenarkan masuk ke mahkamah hanya untuk membaca penghakiman oleh Hakim Oleg Nefedov, yang memakai topeng muka, kelihatannya untuk sebab kesihatan.

Kes itu diklasifikasikan, dan kementerian tidak mendedahkan sebarang bukti, hanya menyatakan bahawa pihak berkuasa mengenal pasti “tanda dan manifestasi bersifat ekstrimis” dalam gerakan yang dicari untuk diharamkan, termasuk “menyemarakkan pergaduhan sosial dan agama.”

Ramai aktivis hak asasi manusia telah menyatakan saman itu difailkan terhadap gerakan yang bukan entiti rasmi, dan di bawah takrifannya yang luas dan kabur, pihak berkuasa Rusia boleh menindas mana-mana individu atau kumpulan yang dianggap sebahagian daripadanya.

“Dalam amalan, ia boleh berlaku bahawa pihak berkuasa Rusia, dengan keputusan mahkamah ini di tangan, akan menguatkuasakannya terhadap inisiatif LGBTQ+ yang bekerja di Rusia, menganggap mereka sebahagian daripada gerakan awam ini,” kata Max Olenichev, peguam hak asasi manusia yang bekerja dengan masyarakat LGBTQ+ Rusia, dihubungi oleh Associated Press sebelum keputusan.

Saman itu menyasarkan aktivis dan secara berkesan melarang sebarang aktiviti teratur untuk mempertahankan hak orang LGBTQ+, tambah Olenichev.

Beberapa media bebas Rusia dan kumpulan hak asasi manusia tambah simbol pelangi ke logo mereka di media sosial sebagai solidariti dengan masyarakat LGBTQ+.

Amnesty International menyebut keputusan itu “menyedihkan dan absurd”, memberi amaran ia boleh membawa larangan seluruh terhadap pertubuhan LGBTQ+, melanggar kebebasan persatuan, ekspresi dan perhimpunan aman, dan membawa kepada diskriminasi.

“Ia akan memberi kesan kepada berbilang orang, dan implikasinya diramalkan bukan sahaja menjadi bencana,” kata Marie Struthers, pengarah untuk Eropah Timur dan Asia Tengah kumpulan itu.

Seorang jurucakap Gereja Ortodoks Rusia memuji keputusan itu, memberitahu agensi berita kerajaan RIA Novosti bahawa ia “bentuk pertahanan moral masyarakat” daripada usaha untuk menolak “idea Kristian perkahwinan dan keluarga dari bidang awam dan undang-undang.”

Kementerian Keadilan tidak memberi komen.

Sebelum keputusan, kumpulan hak asasi manusia Rusia utama mengemukakan dokumen ke mahkamah yang menamakan saman itu “bertentangan undang-undang”, diskriminasi dan pelanggaran perlembagaan dan perjanjian hak asasi manusia antarabangsa yang telah ditandatangani Moscow. Beberapa aktivis LGBTQ+ berkata mereka cuba menjadi pihak kepada saman tetapi ditolak oleh mahkamah.

“Kami cuba mencari logik undang-undang dalam keabsurdan ini,” kata Igor Kochetkov, penyokong hak asasi manusia dan pengasas kumpulan hak LGBT Rusia.

“Kami cuba merayu kepada akal sehat biasa Mahkamah Agung dan berkata: ‘Lihat di sini saya, orang yang terlibat dalam aktivisme LGBT selama bertahun-tahun, yang mempromosikan idea-idea ini – idea mempertahankan hak asasi manusia, ingat – dan saman ini menyentuh saya’,” katanya kepada Associated Press.

“Mereka tidak mahu sebarang perbicaraan,” tambah Kochetkov. “Mereka tidak mahu menangani isu ini. Ini adalah perintah politik, dan mereka mengikutinya. Ini adalah akhir sebarang keadilan di Rusia, secara umumnya.”

Pada 2013, Kremlin mengambil undang-undang pertama yang membatasi hak LGBTQ+, dikenali sebagai undang-undang “propaganda gay”, melarang sebarang dorongan awam “hubungan seksual tidak tradisional” di kalangan kanak-kanak. Pada 2020, pindaan perlembagaan yang diluluskan oleh Putin untuk memanjangkan pemerintahannya selama dua penggal lagi juga termasuk peruntukan untuk mengharamkan perkahwinan sejenis.

Selepas menghantar tentera ke Ukraine pada 2022, Kremlin meningkatkan kempen terhadap apa yang dipanggil pengaruh “merosakkan” Barat, apa yang penyokong hak asasi manusia lihat sebagai cubaan untuk mengesahkan perang. Tahun yang sama, pihak berkuasa mengambil undang-undang melarang “propaganda hubungan seksual tidak tradisional” di kalangan orang dewasa, secara berkesan melarang sebarang dorongan awam terhadap orang LGBTQ+.

meluluskan tahun ini melarang prosedur peralihan jantina dan penjagaan pengukuhan jantina untuk orang transgender. Undang-undang itu melarang “campur tangan perubatan bertujuan untuk mengubah jantina seseorang,” serta mengubah jantina mereka dalam dokumen dan rekod awam rasmi. Ia juga meminda Kod Keluarga Rusia dengan memasukkan perubahan jantina sebagai sebab untuk membatalkan perkahwinan dan menambah mereka “yang telah menukar jantina” ke senarai orang yang tidak boleh menjadi ibu bapa angkat atau penjaga.

“Adakah kita benar-benar mahu di sini, di negara kita, di Rusia, ‘Ibu No. 1, No. 2, No. 3’ sebaliknya ‘ibu’ dan ‘bapa’?” kata Putin pada September 2022. “Adakah kita benar-benar mahu kesesatan yang membawa kepada penurunan dan kepupusan dikenakan di sekolah kita dari darjah rendah?”

Pihak berkuasa menolak dakwaan diskriminasi LGBTQ+. Awal bulan ini, media Rusia dikutip Timbalan Menteri Keadilan Andrei Loginov mengatakan bahawa “hak orang LGBT di Rusia dilindungi” secara undang-undang. Beliau menyajikan laporan mengenai hak asasi manusia di Rusia ke Majlis Hak Asasi Manusia PBB di Geneva, mendakwa bahawa “mengehadkan pameran awam hubungan seksual tidak tradisional atau keutamaan bukanlah bentuk penapisan terhadap mereka.”

Olenichev berkata keputusan Mahkamah Agung memperkenalkan beberapa sekatan, seperti menyertai, membantu atau membiayai pertubuhan ekstrimis; secara awam menggunakan logo dan simbol tertentu berkaitan dengannya; atau secara terbuka menyokong idea yang mereka terbitkan. Tetapi sementara larangan mahkamah terhadap pertubuhan ekstrimis beroperasi terus berkuat kuasa, sekatan-sekatan ini akan bermula 30 hari selepas keputusan, jika defendan tidak merayu.

Sifat sekatan tepat – seperti simbol mana yang akan diharamkan – kekal tidak jelas, kerana kes itu diklasifikasikan, dan hanya akan menjadi kelihatan dalam tindakan undang-undang pertama terhadap aktivis, tambah Olenichev, walaupun melanggarnya membawa risiko penganiayaan dan hukuman penjara.

Ini kemungkinan akan menyebabkan penurunan bantuan undang-undang, psikologi dan lain-lain yang masyarakat LGBTQ+ Rusia terima daripada kumpulan hak dan inisiatif akar umbi, katanya, dan membuat agenda itu sendiri dan keperluannya kurang kelihatan.

“Pihak berkuasa sedang berusaha untuk memastikan agenda LGBTQ+ hilang dari persekitaran awam,” tambahnya.

Ramai orang akan melihat meninggalkan Rusia sebelum menjadi sasaran sebagai pilihan tunggal, kata Olga Baranova, pengarah Pusat Komuniti Moscow untuk Inisiatif LGBT+.

“Jelas bagi kami bahawa mereka sekali lagi menjadikan kami sebagai musuh dalam negeri untuk mengalih tumpuan daripada semua masalah lain yang banyak di Rusia,” kata Baranova kepada Associated Press.

Yang lain bertekad untuk kekal dan terus bekerja dengan masyarakat LGBTQ+.

Dasha Yakovleva berkata Feminitive, kumpulan wanita yang diasaskannya bersama, satu-satunya kumpulan di wilayah Kaliningrad barat Rusia yang, selain menyokong hak wanita, menawarkan sokongan kepada orang LGBTQ+ pada masa ini dan akan “mencari cara” untuk terus.

Dia berkata kepada Associated Press bahawa dia melihat nilai membantu orang LGBTQ+ mengamalkan hak mereka.

“Oleh kerana kerajaan kita tidak berniat untuk melakukan itu, maka tugas masyarakat awam kita cuba menjadi pulau keselamatan, penyokongan, sambungan dengan masyarakat antarabangsa,” kata Yakovleva

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.