Mahkamah AS membersihkan Trump untuk bertanding jawatan Presiden

(SeaPRwire) –   Seorang hakim Michigan membenarkan Trump bertanding untuk Rumah Putih, menolak saman “pemberontakan” oleh aktivis

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump layak kekal dalam senarai pilihan raya keutamaan Parti Republikan Michigan 2024, keputusan mahkamah negeri itu. Kumpulan aktivis tempatan cuba menghalang Trump daripada bertanding untuk jawatan dengan memfailkan saman “pemberontakan” terhadapnya.

Hakim Mahkamah Tuntutan Michigan James Redford membuat keputusan pada Selasa. Keputusan itu mengikuti usaha undang-undang oleh kumpulan aktivis liberal Free Speech for People, yang mendakwa peranan Trump dalam rusuhan Capitol pada 6 Januari 2021 seharusnya mendiskualifikasikannya daripada bertanding untuk jawatan terpilih.

Dalam keputusannya, Redford menjelaskan bahawa memutuskan sama ada peristiwa 6 Januari mewakili “pemberontakan atau pemberontakan, atau sama ada seseorang terlibat dalam peristiwa itu” seharusnya ditangguhkan kepada Kongres. Beliau juga menekankan bahawa pihak berkuasa pilihan raya Michigan tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan Trump daripada senarai.

Free Speech for People telah memanggil Seksyen 3 Perlembagaan Keempat Belas, klausa perlembagaan zaman Perang Saudara yang menyatakan seseorang tidak boleh bertanding untuk jawatan terpilih jika mereka “terlibat dalam pemberontakan atau pemberontakan” terhadap perlembagaan selepas mengambil sumpah untuk menyokongnya.

Jurucakap kempen Trump Steven Cheung berkata pasukannya menyambut keputusan itu dan “menjangkakan penolakan kes-kes Perlembagaan Keempat Belas yang lain.”

Trump, yang menurut beberapa kaji selidik dengan senang memimpin lawan-lawannya untuk pencalonan GOP, telah menghadapi saman serupa di negeri-negeri lain, beberapa daripadanya telah ditolak oleh mahkamah. Walaupun pemimpin Republikan berapi-api itu berada di pusat litar perundangan, beliau tidak pernah didakwa dengan pemberontakan.

Samannya terhadap Trump ditolak oleh Mahkamah Agung Minnesota minggu lepas, manakala keputusan dalam kes serupa di Colorado dijangka pada hari Jumaat.

Bulan lepas, Mahkamah Agung AS menolak usaha John Anthony Castro, seorang Republikan Texas untuk menghalang Trump daripada bertanding semula pada 2024 atas alasan Perlembagaan Keempat Belas.

Trump juga sedang diadili atas tuduhan persekongkolan persekutuan berkaitan usahanya didakwa untuk menolak keputusan pilihan raya 2020, menjadikannya bekas ketua negara AS pertama yang menghadapi dakwaan persekutuan.

Di tempat lain, pemimpin Republikan juga menghadapi tuduhan persekutuan berkaitan pengendalian dokumen rahsia kerajaan, sementara beliau juga disaman di New York oleh bandar dan negeri.

Mantan presiden berulang kali menolak cabaran undang-undang terhadapnya sebagai “buruan penyihir” yang dirancang untuk menggagalkan peluangnya pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)