Mahkamah Guatemala mengarahkan pembebasan wartawan yang ditahan hampir 2 tahun atas tuduhan pencucian wang

(SeaPRwire) –   Mahkamah Guatemala mengarahkan pembebasan Rabu Jose Ruben Zamora, wartawan yang ditahan hampir 2 tahun atas tuduhan pencucian wang.

Zamora, pengasas akhbar El Periodico berusia 67 tahun, didapati bersalah dan dijatuhi hukuman enam tahun penjara pada bulan Jun lalu atas tuduhan pencucian wang. Tetapi sabitan dan hukuman itu dibatalkan oleh mahkamah lain dan perbicaraan baru diarahkan.

Selama hampir dua tahun, beliau ditahan di penjara.

Tetapi pada Rabu, hakim memutuskan tiada lagi justifikasi untuk menahan beliau di penjara, mencatatkan bahawa beliau tidak dianggap lari atau ancaman kepada siasatan. Zamora akan menghabiskan masa sebelum perbicaraan baru dengan pembebasan bersyarat.

Beliau diarahkan meletak jaminan hampir $4,800.

“Sepanjang hayat saya, saya menjadi mangsa serangan, penculikan, keganasan kerana kerja yang saya lakukan,” kata Zamora semasa perbicaraan Rabu.

Cristina Gómez, peguam bela beliau, berkata penahanan beliau adalah sewenang-wenang.

Jorge Duque, bekas peguamcara hak asasi manusia Guatemala bersetuju menjamin kehadiran Zamora di sesi pendengaran akan datang. “Ini adalah yang paling sedikit saya boleh lakukan,” kata Duque. “Saya kenal beliau dan saya tahu beliau akan terus menghadapi proses terhadap beliau.”

Kumpulan kebebasan akhbar mengecam prosiding beliau sebagai bermotifkan politik.

El Periodico menerbitkan beberapa siasatan kritikal terhadap .

Tuduhan itu berpunca daripada Zamora, 66, meminta kawan mencairkan derma $38,000 untuk mengekalkan akhbar beroperasi daripada mencairkannya sendiri. Zamora menyatakan beliau berbuat demikian kerana penderma tidak mahu dikenalpasti menyokong media yang menjadi sasaran Giammattei.

Yayasan penulis pemenang Hadiah Nobel memberikan anugerah kecemerlangan dalam kewartawanan kepada Zamora pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.