Mahkamah Hak Asasi Manusia mengutuk Yunani kerana mengenal pasti pekerja seks yang positif HIV dalam serbuan 2012

(SeaPRwire) –   Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah memutuskan pada Selasa bahawa pihak berkuasa di Greece melanggar hak privasi kumpulan wanita yang ditangkap dan dikenalpasti secara terbuka pada tahun 2012 sebagai pelacur positif HIV yang didakwa membahayakan kesihatan awam.

Kes ini dibawa ke mahkamah oleh 11 orang wanita Yunani, 10 daripada mereka telah ditangkap dan didakwa dengan sengaja cuba menyebabkan kecederaan serius dengan didakwa melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pelanggan.

Wanita ke-11 telah dikenalpasti secara silap sebagai pekerja seks bukan adiknya. Lima daripada pemohon kes asal telah meninggal dunia sejak itu.

Mahkamah mendapati pihak berkuasa Yunani telah melanggar privasi dua wanita dengan secara paksaan menguji darah mereka, dan empat wanita lain dengan menerbitkan butiran peribadi mereka. Ia memberikan jumlah ganti rugi sebanyak 70,000 euro ($76,000).

“Maklumat yang disebarkan berkaitan status HIV positif pemohon, pendedahan yang mungkin secara dramatik memberi kesan kepada kehidupan peribadi dan keluarga mereka, serta situasi sosial dan pekerjaan, kerana sifatnya adalah untuk mempermalukan mereka dan risiko peminggiran,” kata mahkamah dalam kenyataan berita mengenai keputusan itu.

Penyiasat yang mengarahkan penerbitan maklumat peribadi wanita “tidak memeriksa … sama ada langkah lain, yang mampu memastikan tahap pendedahan yang lebih rendah bagi pemohon, boleh diambil,” tambahnya.

Dalam menjelang pilihan raya Greece 2012, menteri kesihatan negara ketika itu, Andreas Loverdos, memperjuangkan serbuan terhadap rumah pelacuran haram berikutan peningkatan laporan . Beliau telah memperingatkan peningkatan kejadian pelanggan bersama pelacur tanpa perlindungan untuk bayaran tambahan.

Pelacuran adalah sah di Greece, dengan pemeriksaan kesihatan berkala untuk pekerja seks diperlukan.

Sebagai sebahagian daripada serbuan, wanita dikumpulkan dari rumah pelacuran haram dan jalanan dan dipaksa menjalani ujian HIV di balai polis. Tuduhan dikemukakan terhadap lebih 30 wanita, dengan pihak berkuasa menerbitkan butiran peribadi, gambar dan status HIV kebanyakan mereka, bersama-sama tuduhan bahawa mereka sengaja membahayakan pelanggan mereka dengan melakukan hubungan seks tanpa kondom.

Beberapa wanita yang terlibat telah meninggal dunia sejak itu, termasuk satu yang dilaporkan membunuh diri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.