Mahkamah Itali menghukum sanak saudara wanita Pakistan kerana membunuhnya kerana enggan berkahwin dengan sepupu

(SeaPRwire) –   Mahkamah di Itali menghukum ibu bapa dan bapa saudara wanita Pakistan berusia 18 tahun kerana membunuhnya di Itali selepas dia menolak tuntutan keluarganya untuk berkahwin dengan sepupu di tanah air mereka.

Mayat Saman Abbas telah digali pada bulan November 2022 di sebuah rumah lama berhampiran ladang tempat ayahnya bekerja di utara Itali, setahun setengah selepas dia terakhir kali dilihat hidup dalam video pengawasan berjalan berhampiran ladang yang sama dengan ibu bapanya. Peguam Itali mendakwa bahawa dia dibunuh oleh keluarganya pada 1 Mei 2021. Beberapa hari kemudian, ibu bapa mereka terbang dari Milan ke Pakistan.

Ibu bapa, Shabbar Abbas dan Nazia Shaheen, telah dihukum penjara seumur hidup, manakala pamandanya, Danish Hasnain, telah diberi hukuman penjara 14 tahun oleh mahkamah di Reggio Emilia. Dua sepupu didapati tidak bersalah dan diarahkan dibebaskan dari penjara.

Abbas, yang telah diekstradisi dari Pakistan pada Ogos, menegaskan ketidakbersalahannya semasa kenyataan air mata kepada mahkamah sebelum perbincangan. Isterinya, Shaheen, diuji secara tidak hadir dan dipercayai berada di Pakistan.

Perbicaraan ini merupakan salah satu siasatan jenayah yang paling berprofil tinggi di Itali dalam beberapa tahun kebelakangan ini yang menangani pembunuhan atau perlakuan buruk terhadap wanita atau gadis pendatang yang memberontak terhadap desakan keluarga bahawa mereka perlu berkahwin dengan seseorang yang dipilih untuk mereka.

Autopsi mendedahkan wanita muda itu mempunyai tulang leher patah, mungkin disebabkan oleh kekerasan. Dia telah berhijrah sebagai remaja dari Pakistan ke sebuah bandar pertanian, Novellara, di wilayah Emilia-Romagna utara Itali.

Dia dengan cepat memeluk cara Barat, termasuk melepaskan tudung kepalanya dan pergi kencan dengan lelaki pilihannya. Dalam satu pos media sosial, dia dan teman lelaki Pakistaninya ditunjukkan bercium di jalan di ibu negara wilayah, Bologna.

Menurut penyiasat Itali, ciuman itu menyakitkan hati ibu bapa Abbas, yang mahu dia berkahwin dengan sepupu di Pakistan.

Abbas dilaporkan memberitahu teman lelakinya bahawa dia takutkan nyawa kerana menolak berkahwin dengan lelaki lebih tua di tanah airnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.