Mahkamah Korea Selatan tolak permintaan doktor yang mogok untuk menghalang pelan peningkatan kemasukan ke sekolah perubatan

(SeaPRwire) –   Mahkamah menolak permintaan doktor yang mogok untuk menghalang pelan kerajaan meningkatkan pengambilan pelajar ke sekolah perubatan secara drastik.

Perbalahan antara kerajaan dan doktor yang membantah pelan itu telah menggoncangkan sistem perubatan negara selama berbulan-bulan. Lebih 10,000 doktor junior telah mogok sejak Februari membantah.

Mahkamah Tinggi Seoul menolak permintaan doktor yang mogok dan lawan lain untuk injunksi untuk menghalang pelan itu, yang akan meningkatkan kadar pengambilan pelajar ke sekolah perubatan ke 2,000 tahun hadapan, daripada had semasa 3,058.

Lee Byung-chul, peguam untuk doktor, berkata beliau akan menyediakan rayuan kepada Mahkamah Agung, mahkamah tertinggi negara. Beliau berkata beliau akan keluarkan kenyataan rasmi mengenai keputusan Mahkamah Tinggi hari ini selepas meneliti butir-butir keputusan.

Perdana Menteri Han Duck-soo menyambut keputusan itu, berkata kerajaan menghargai “keputusan bijak oleh cabang kehakiman.” Beliau berkata kerajaan akan mengambil langkah untuk menyempurnakan pelan pengambilan pelajar ke sekolah perubatan untuk tahun akademik 2025.

Doktor yang mogok mewakili sebahagian kecil daripada keseluruhan doktor di Korea Selatan, dianggarkan antara 115,000 hingga 140,000 orang. Tetapi di beberapa , mereka membentuk kira-kira 30% hingga 40% doktor, membantu doktor berkelayakan penuh dan ketua jabatan semasa pembedahan dan rawatan lain sambil berlatih. Mogok mereka telah menyebabkan pembatalan banyak pembedahan dan rawatan lain di hospital mereka.

Pegawai-pegawai berkata pelan itu bertujuan menambah bilangan doktor, kerana Korea Selatan mempunyai salah satu nisbah penduduk ke doktor terpantas menua di dunia dan nisbah doktor ke penduduknya antara terendah di kalangan negara maju.

Doktor berkata sekolah tidak bersedia untuk menangani peningkatan pelajar yang mendadak dan ia akan menjejaskan perkhidmatan perubatan negara pada akhirnya. Mereka berkata pelan kerajaan juga akan menyebabkan doktor melakukan rawatan yang tidak perlu kerana saingan lebih hebat. Tetapi pengkritik berhujah bahawa kebanyakan doktor terutamanya bimbang saingan lebih hebat akan menurunkan pendapatan mereka.

sebelum ini mengugut untuk menggantung lesen doktor yang mogok tetapi kemudian menangguhkan langkah pentadbiran berkaitan untuk memudahkan perbincangan dengan doktor yang mogok.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.