Mahkamah memberikan kekalahan memalukan kepada Trudeau atas serbuan kebebasan Konvoi: ‘Tidak dibenarkan’

(SeaPRwire) –   Seorang hakim mahkamah persekutuan Kanada telah memutuskan penggunaan Akta Kecemasan untuk menindas Konvoi Kebebasan terkenal 2022 tidak dibenarkan dan melanggar hak.

“Saya telah menyimpulkan bahawa keputusan untuk mengeluarkan proklamasi tidak menampakkan ciri-ciri kemukakanan – pembenaran, ketelusan dan kefahaman – dan tidak dibenarkan berhubung dengan fakta dan sekatan undang-undang yang diperlukan untuk dipertimbangkan,” kata Hakim Mahkamah Persekutuan Richard Mosley dalam keputusannya.

Timbalan Perdana Menteri Chrystia Freeland, mendakwa mereka telah memanggil akta itu sebagai “pilihan terakhir.”

“Kami bertindak untuk menjamin dan melindungi Kanada dan untuk menjamin dan melindungi kepentingan negara,” kata Freeland kepada wartawan berikutan penghakiman itu, menambah bahawa “keputusan ini bukanlah mudah.”

Kerajaan sudah mengumumkan rancangan untuk merayu keputusan itu.

“Memanggil Akta Kecemasan adalah sesuatu yang harus dilakukan sangat jarang, jika pernah,” kata Paul Champ, peguam mewakili penduduk dan perniagaan Ottawa dalam saman kelas terhadap kerajaan, kepada wartawan.

“Lori-lori Konvoi Kebebasan menduduki jalan-jalan bandar Ottawa, cara mereka membuat hidup penduduk dan perniagaan dan pekerja Ottawa tidak selesa – mahkamah jelas menyatakan,” tambahnya.

Awalnya menyasarkan mandat vaksin yang dikuatkuasakan terhadap pemandu lori lintas sempadan bergerak antara AS dan Kanada tetapi segera berkembang menjadi demonstrasi anti-mandat lebih luas.

Pemandu lori dan pejalan kaki menduduki kawasan bandar Ottawa dan Bukit Parlimen, menimbulkan kebimbangan memperparah krisis rantai bekalan yang menimpa ekonomi ketika itu.

– penggunaan pertama akta itu sejak diluluskan pada 1988 – sebagai cara membenarkan serbuan polis berkuasa terhadap protes dan penyingkiran paksaan kenderaan menghalang jalan. Akta itu juga membenarkan kerajaan Kanada untuk membekukan akaun bank mereka yang disyaki mengatur dan menyertai protes.

Akta itu membenarkan kecemasan ketenteraman awam tetapi hanya berhubung dengan “kecemasan yang timbul daripada ancaman keselamatan Kanada yang begitu serius sehingga menjadi kecemasan negara,” menurut CBC. Mosley mendakwa penggunaan akta itu tidak memenuhi keperluan ini.

Penetapan Mosley bertentangan dengan siasatan persekutuan 2023 ke atas penggunaan akta itu, yang mendapati kerajaan telah membuktikan bahawa walaupun pemanggilan mungkin terbukti “drastik,” ia tidak “diktator,” menurut BBC.

“Protes sah berubah menjadi tidak sah, berakhir dengan kecemasan negara,” , yang memimpin siasatan itu, berkata dalam laporannya.

bahawa beliau berasa “sama sekali, sama sekali tenang dan yakin” beliau membuat pilihan yang betul memanggil Akta Kecemasan.

Dokumen yang didedahkan semasa siasatan mendapati bahawa pegawai-pegawai AS telah menekan kerajaan Kanada untuk menutup protes dan menyingkirkan sekatan supaya perdagangan lintas sempadan dapat diteruskan. Freeland, dalam e-mel kepada stafnya pada 10 Februari 2022, telah menekankan bahawa pegawai-pegawai Amerika “sangat, sangat, sangat bimbang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.