Mahkamah Montenegro membatalkan ekstradisi pengusaha kripto Korea Selatan terkenal

(SeaPRwire) –   Mahkamah Tertinggi Montenegro telah membatalkan keputusan untuk menyerahkan seorang mogul kripto yang dikenali sebagai “raja kripto” ke negara asalnya.

Ini merupakan lagi satu perkembangan dalam kes Do Kwon, pengasas Terraform Labs yang ditahan di Montenegro tahun lalu.

Kedua-dua Korea Selatan dan Amerika Syarikat telah meminta ekstradisi Do Kwon dari Montenegro.

Mahkamah Montenegro pada mulanya telah memutuskan untuk mengikut permintaan Amerika Syarikat tetapi keputusan itu kemudiannya dibatalkan untuk memihak permintaan Korea Selatan. Mahkamah Tertinggi berkata Jumaat bahawa mahkamah rendah perlu mengulangi prosedur semula dan keputusan akhir adalah di tangan menteri kehakiman Montenegro.

Kwon telah didakwa di Amerika Syarikat atas tuduhan penipuan oleh pendakwa persekutuan berhubung kejatuhan bernilai $40 bilion syarikat kriptonya, Terraform Labs, yang merosakkan pelabur individu di seluruh dunia.

Kwon dan seorang lagi warga Korea Selatan telah ditahan di Montenegro ketika mereka cuba meninggalkan negara itu ke Dubai, Emiriah Arab Bersatu dengan menggunakan pasport palsu. Beliau telah menjalani hukuman penjara di Montenegro kerana menggunakan pasport palsu.

Kwon dan lima orang lain yang berkaitan dengan Terraform telah dikehendaki atas tuduhan penipuan dan jenayah kewangan berhubung kemusnahan mata wang digitalnya pada Mei 2022.

TerraUSD telah direka sebagai “stablecoin”, iaitu mata wang yang diikat kepada aset stabil seperti dolar untuk mengelakkan perubahan harga yang drastik. Walau bagaimanapun, bernilai pasaran sebanyak $40 bilion telah dimusnahkan bagi pemegang TerraUSD dan mata wang saudaranya yang berapung, Luna, selepas stablecoin jatuh jauh di bawah ikatannya $1.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.