Mahkamah Tertinggi Albania mengarahkan pendakwaan untuk membuka semula siasatan ke atas pembunuhan perusuh berusia sepuluh tahun

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung Albania pada Selasa memerintahkan pendakwa untuk menyambung semula siasatan ke atas pembunuhan penunjuk perasaan semasa protes lawan kerajaan pada 2011.

Empat penyokong Parti Sosialis terbunuh oleh polis pada 21 Januari 2011, di hadapan bangunan kerajaan utama semasa mereka menunjuk perasaan terhadap dakwaan rasuah dan penipuan undi oleh kerajaan .

Dua pegawai polis telah dipenjara kerana kematian tiga daripada mereka tetapi tiada seorang pun yang didakwa atas kematian penunjuk perasaan keempat, Aleks Nika.

Permohonan balu Nika untuk menyiasat lanjut pembunuhan itu telah ditolak oleh mahkamah Albania. Beliau membawa kes itu ke Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah, yang tahun lalu memutuskan bahawa kehakiman Albania harus menyambung kes itu semula.

Keputusan Mahkamah Agung Selasa memerintah Pejabat Pendakwa Khas Terhadap Rasuah dan Jenayah Terancang, yang menangani pegawai kerajaan dan politik kanan, untuk menyambung semula siasatan terhadap kematian Nika.

Balu Nika mengatakan beliau mempunyai bukti arahan daripada pegawai kanan untuk melepaskan tembakan ke atas penunjuk perasaan dan mahu pegawai polis kanan dimintai keterangan, serta Berisha dan menteri dalam negeri ketika itu, Lulzim Basha.

Berisha kini dalam tahanan rumah dan sedang disiasat dalam kes rasuah kerana didakwa membantu menantunya memperoleh tanah awam.

Dalam kes berkaitan tiga penunjuk perasaan lain yang mati, dua pegawai polis dijatuhi hukuman setahun dan tiga tahun penjara, yang dianggap tidak mencukupi oleh keluarga mangsa. Pendakwa telah meminta jumlah 45 tahun penjara.

Protes 2001 di Tirana berubah menjadi rusuhan apabila beribu-ribu penunjuk perasaan pembangkang menyerang polis dan cuba memasuki pejabat Berisha, menggunakan kayu, batu dan bom Molotov. Polis membalas dengan gas pemedih mata dan meriam air.

Apabila protes mereda pada petang itu, pegawai polis menggunakan tembakan senjata api hidup, membunuh empat penunjuk perasaan dan mencederakan tujuh orang lagi termasuk seorang wartawan TV.

Berisha mengutuknya sebagai rancangan rampasan kuasa yang gagal. Pembangkang Sosialis menuduh Berisha memberi kuasa kepada polis untuk menggunakan kekerasan maut – dakwaan yang ditolaknya.

Ketua Parti Sosialis dan Perdana Menteri Edi Rama memuji keputusan itu. Beliau berkata ia memberi harapan kepada rakyat Albania bahawa “jenayah negara liar” itu mungkin suatu hari nanti diselesaikan walaupun “keadilan Albania busuk”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.