Mahkamah Tinggi Afrika Barat tolak permintaan Niger untuk pengurangan sanksi, anggap kumpulan tidak sah

(SeaPRwire) –   Berikutan rampasan kuasa Julai yang menggulingkan Presiden Niger Mohamed Bazoum, blok serantau Afrika Barat ECOWAS mengenakan sanksi termasuk menutup sempadan dengan negara ahli, menggantung transaksi kewangan dan membekukan aset Niger. Jiran Nigeria memotong bekalan elektrik yang membekalkan 70% elektrik Niger.

Niger mencabar sanksi di Mahkamah ECOWAS di ibu negara Nigeria Abuja dengan mendakwa ia menyebabkan kesusahan yang teruk bagi rakyat Niger, termasuk dengan mengehadkan bekalan makanan dan ubat-ubatan. Pemimpin rampasan kuasa Niger meminta penangguhan sementara sanksi menunggu keputusan muktamad isu ini.

Memutuskan rayuan Khamis, Hakim Dupe Atoki memanggil kerajaan junta Niger hasil “tidak perlembagaan” dan mengatakan ia tidak diiktiraf sebagai negara ahli blok serantau.

“Oleh itu, setakat permintaan ukuran sementara atas nama Niger dibawa oleh kerajaan tidak perlembagaan dan tidak diiktiraf, ia…tidak boleh diterima,” kata hakim itu.

Keputusan itu mungkin menambah komplikasi usaha menyelesaikan krisis politik di Niger dan memulihkan negara itu kepada pemerintahan awam. Junta, yang telah melantik perdana menteri, telah menetapkan jangka masa tiga tahun untuk mengembalikan kuasa kepada awam, yang ditolak oleh ECOWAS.

Presiden Togo Faure Gnassingbé – yang muncul sebagai pengantara antara Niger dan blok serantau – melawat Niger Khamis menjelang sidang kemuncak ECOWAS Ahad di Abuja untuk membincangkan rampasan kuasa di Niger dan krisis politik lain di serata .

Presiden Niger yang digulingkan, Bazoum, masih ditahan oleh junta. ECOWAS telah menuntut pembebasannya tanpa syarat dan pemulihan sebagai salah satu syarat menanggalkan sanksi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.