Mahkamah Turki menjatuhkan hukuman penjara panjang kepada ahli politik pro-Kurdis kerana rusuhan pada 2014 yang mengakibatkan kematian

(SeaPRwire) –   Mahkamah Turki pada Khamis menjatuhkan hukuman penjara selama antara sembilan hingga 42 tahun ke atas beberapa orang politik pro-Kurdis kerana rusuhan yang berlaku pada 2014 oleh orang Kurdi yang marah kerana apa yang mereka anggap sebagai ketidakbertindakan kerajaan terhadap militan Kumpulan Negara Islam (IS) yang mengepung bandar sempadan Syria Kobani.

Tiga hari rusuhan yang meletus pada Oktober 2014 mengakibatkan 37 kematian dan meninggalkan beratus-ratus orang lagi – polis dan orang awam – cedera. Demonstrasi dipanggil oleh pemimpin Parti Rakyat Demokratik Kurdi (HDP) Turki, yang merasa tertekan dengan apa yang mereka anggap sebagai sokongan Turki untuk IS.

Sejumlah 108 orang didakwa dengan pelbagai jenayah, termasuk pembunuhan 37 mangsa dan jenayah terhadap integriti negara. Terdakwa termasuk bekas pemimpin HDP yang dipenjarakan, Selahattin Demirtas dan Figen Yuksekdag, yang dituduh menganjurkan protes dan menggalakkan keganasan.

Pengkritik mengutuk perbicaraan itu sebagai bermotif politik dan sebahagian daripada serangan kerajaan yang lebih luas terhadap parti pro-Kurdis.

Daripada terdakwa, 18 dipenjara, 18 lagi dibebaskan menanti keputusan dan 72 masih berada di luar jangkauan.

Mahkamah di Ankara menghukum Demirtas – yang pernah bertanding untuk presiden dua kali – dengan jumlah 47 tuduhan dan menjatuhkan hukuman penjara 42 tahun, lapor stesen penyiaran negara TRT.

Yuksekdag dijatuhi hukuman penjara 30 tahun atas cubaan mencabar kesatuan negara, menggalakkan tindakan jenayah dan menjalankan propaganda bagi pihak organisasi pengganas.

12 terdakwa dibebaskan daripada semua tuduhan. Terdakwa yang masih berada di luar jangkauan akan diadili pada tarikh kemudian.

Politikus dijangka akan merayu terhadap keputusan.

Pendengaran berlangsung dalam suasana tegang dengan peguam mengetuk meja dan meninggalkan mahkamah untuk protes terhadap keputusan, lapor akhbar Cumhuriyet.

Pemimpin semasa HDP, Tuncer Bakırhan, menggambarkan keputusan itu sebagai “noda hitam” bagi sistem kehakiman Turki.

“Selahattin, Figen dan orang lain yang didakwa dalam perbicaraan konspirasi Kobani ini telah dibebaskan dalam hati dan fikiran orang Kurdi, Turki, pekerja, wanita dan belia,” katanya.

Dalam mengharapkan protes mengecam hukuman, pihak berkuasa melarang demonstrasi selama empat hari di wilayah majoriti Kurdi Diyarbakir, Siirt, Tunceli dan Batman.

Kerajaan menuduh HDP mempunyai kaitan dengan Parti Pekerja Kurdistan (PKK) yang dilarang, yang dianggap sebagai organisasi pengganas oleh Turki, Amerika Syarikat dan EU. Kumpulan itu telah melancarkan pemberontakan bersenjata terhadap negara Turki sejak 1984 dan konflik itu telah meragut nyawa puluhan ribu orang.

Pegawai kerajaan menuduh pemimpin HDP menerima arahan daripada PKK untuk menganjurkan rusuhan.

Kerajaan sering menindas gerakan politik pro-Kurdi dengan menarik keluar ahli parlimen mereka dan menyingkirkan datuk bandar yang dipilih daripada jawatan. Beberapa ahli parlimen HDP telah dipenjarakan bersama Demirtas dan Yuksekdag atas tuduhan berkaitan pengganasan.

Parti itu kini telah menukar namanya kepada Parti Demokrasi dan Persamaan Rakyat (DEM), dan merupakan kumpulan ketiga terbesar di parlimen Turki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.