Majlis Keselamatan Bangkitkan Harapan Pertubuhan Palestin untuk Bergabung dengan PBB. Amerika Syarikat Kata Belum Lagi

(SeaPRwire) –   BERSATU NEGARA (AP) — Pada Isnin, Majlis Keselamatan PBB telah menghidupkan semula harapan Pihak Berkuasa Palestin untuk menyertai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai ahli penuh.

Tetapi Amerika Syarikat menyatakan hubungan antara AS dan Palestin masih jauh daripada matang. Ini hampir-hampir memadam harapan Pihak Berkuasa Palestin untuk mendapat keahlian PBB buat masa ini.

AS adalah antara lima ahli kekal yang boleh meluluskan sebarang tindakan majlis. Ahli-ahli delegasi AS di PBB mengulangi pada Isnin bahawa Pihak Berkuasa Palestin perlu menguasai kesemua wilayah Palestin yang diduduki dan merundingkan negara dengan Israel sebelum mendapat negara.

Pihak Berkuasa Palestin mentadbir bahagian-bahagian Wilayah Barat yang diduduki Israel. Pasukannya telah dipaksa keluar dari Gaza apabila Hamas merampas kuasa pada 2007, dan tiada kuasa di sana.

“Isu keahlian penuh Palestin adalah keputusan yang perlu dirundingkan antara Israel dan Palestin,” Kedutaan Besar Amerika Syarikat Robert Wood memberitahu wartawan Isnin.

Selepas tahun-tahun rundingan damai yang gagal bergantian, Palestin telah berpaling kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk memenuhi impian negara merdeka mereka. Israel menyatakan langkah sedemikian adalah usaha untuk mengelakkan proses rundingan. Kerajaan kanan Israel kini didominasi oleh golongan keras yang menentang negara Palestin.

Penyokong permohonan Palestin untuk keahlian penuh di PBB meminta Majlis Keselamatan minggu lepas untuk menghidupkan semula permohonan untuk pengakuan yang diajukan pada 2011. Langkah baru Palestin untuk keahlian PBB datang ketika perang antara Israel dan Hamas yang bermula pada 7 Oktober lalu hampir memasuki bulan keenam dan konflik Palestin-Israel yang belum selesai sejak berdekad-dekad masih menjadi tumpuan selepas bertahun-tahun di belakang pentas.

Duta Besar Israel ke PBB Gilad Erdan menolak sebarang kemungkinan negara Palestin, mengurangkan isu itu kepada soalan keupayaan negaranya untuk terus hidup.

“Jauh sebelum penubuhan PBB, matlamat Palestin jelas: penghapusan orang Yahudi,” katanya kepada wartawan. PBB ditubuhkan selepas Perang Dunia Kedua dan “ideologi genosid sama yang pertubuhan ini ditubuhkan untuk melawan masih wujud di kalangan Palestin,” katanya.

Majlis Keselamatan memutuskan untuk membuat keputusan rasmi mengenai keahlian PBB Palestin pada bulan ini dan jawatankuasa yang menimbang permohonan keahlian akan bertemu sekali lagi pada Khamis, kata Duta Besar Malta ke PBB Vanessa Frazier, Presiden Majlis Keselamatan semasa.

“Ini adalah satu lagi detik bersejarah,” kata Duta Besar Palestin ke PBB Riyad Mansour.

Presiden Palestin Mahmoud Abbas menyerahkan permohonan Pihak Berkuasa Palestin untuk menjadi ahli ke-194 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kepada Setiausaha Agung ketika itu Ban Ki-moon pada 23 September 2011, sebelum berucap kepada pemimpin dunia di Perhimpunan Agung.

“Ia adalah satu detik bersejarah ketika itu, dan kini detik bersejarah itu telah dihidupkan semula,” kata Mansour kepada wartawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.