Majlis Keselamatan PBB mengundi untuk meningkatkan bantuan Gaza, AS dan Rusia tidak mengundi

(SeaPRwire) –   Majlis Keselamatan PBB telah mengundi Jumaat untuk meluluskan resolusi yang disokong oleh Emiriah Arab Bersatu menuntut supaya diberikan kemudahan kemanusiaan di Gaza, dengan Amerika Syarikat dan Rusia tidak mengundi.

Undian untuk resolusi itu sepatutnya diadakan pada pukul 5 petang Isnin, tetapi ditangguhkan untuk mengelakkan satu lagi veto oleh Amerika Syarikat.

Resolusi yang diluluskan Jumaat, yang memperoleh undian 13 negara dengan Amerika Syarikat dan Rusia tidak mengundi, “menyeru langkah segera untuk membenarkan akses kemanusiaan yang selamat, tidak terhalang dan diperluaskan serta mencipta syarat untuk berakhirnya permusuhan yang berterusan.”

Ia “mendesak supaya semua pihak mematuhi tanggungjawab mereka di bawah undang-undang antarabangsa, terutamanya berhubung perlindungan orang awam, menyeru supaya berlakunya kemudahan kemanusiaan segera dan berterusan di seluruh Jalur Gaza selama tempoh yang mencukupi untuk membolehkan akses kemanusiaan yang sepenuhnya, pantas, selamat dan tidak terhalang serta untuk membolehkan usaha menyelamat dan pemulihan segera, dan menyeru supaya pembebasan yang serta-merta dan tanpa syarat bagi semua tebusan, serta memastikan akses kemanusiaan segera,” tambah resolusi itu.

Resolusi itu juga menyatakan “kebimbangan mendalam mengenai kesan pemuliharaan permusuhan terhadap orang awam.”

Resolusi Majlis Keselamatan adalah mengikat secara undang-undang, tetapi pihak-pihak dalam amalan mungkin tidak mematuhi kehendak majlis.

Amerika Syarikat sebelum ini telah menggunakan hak veto terhadap resolusi Majlis Keselamatan mengenai gencatan senjata yang mendapat sokongan meluas daripada semua anggota majlis dan berpuluh-puluh negara ahli yang lain. Robert Wood, timbalan duta Amerika Syarikat ke PBB, menyatakan Amerika Syarikat mahukan keamanan antara Israel dan Palestin tetapi mengkritik cara resolusi itu hendak mencapainya.

“Ia hanya akan meninggalkan Hamas dalam kedudukan, membolehkannya berkumpul semula dan mengulangi apa yang dilakukannya pada 7 Oktober. Rakan-rakan, seorang pegawai kanan Hamas baru-baru ini menyatakan kumpulan itu bercadang mengulangi tindakan keji pada 7 Oktober, katanya, ‘sekali lagi dan sekali lagi dan sekali lagi’. Dan tetapi resolusi ini seolah-olah mengatakan Israel perlu sahaja menerima keganasan ini, bahawa ia perlu membenarkan keganasan ini tidak dikawal,” kata Wood awal bulan ini.

“Walaupun Amerika Syarikat menyokong sepenuhnya keamanan yang berkekalan di mana kedua-dua orang Israel dan Palestin boleh hidup dalam damai dan selamat, kami tidak menyokong seruan resolusi ini untuk gencatan senjata yang tidak mampan yang hanya akan menanam benih untuk peperangan berikutnya,” tambahnya.

‘ Elizabeth Elkind dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.