Majlis lantik pemimpin baru Haiti terbentuk ketika keganasan geng meningkat di negara itu

(SeaPRwire) –   mengatakan pada Selasa bahawa semua kumpulan dan parti politik kecuali satu telah menghantar nama calon untuk majlis presiden peralihan bertanggungjawab memilih perdana menteri sementara untuk Haiti, yang masih dilanda keganasan geng.

Sembilan ahli asal majlis itu dikurangkan kepada lapan ahli selepas parti Pitit Desalin, diketuai bekas senator dan calon presiden Jean-Charles Moïse, menolak kerusi minggu lepas. Moïse bersekutu dengan Guy Philippe, bekas pegawai polis dan pemimpin pemberontak yang menjalani hukuman di AS selepas mengaku bersalah kepada pencucian wang.

Kumpulan Dec. 21, yang bersekutu dengan , adalah antara yang terakhir menyerahkan nama Isnin kepada kumpulan perdagangan serantau dikenali sebagai Caricom. Penamaannya ditangguhkan oleh pertelingkahan dalaman kerana pemimpin kumpulan berselisih mengenai calon berpotensi.

Henry, yang masih terkunci di luar Haiti kerana keganasan geng yang berterusan telah memaksa penutupan lapangan terbang antarabangsa utamanya, telah berjanji meletak jawatan sebaik sahaja majlis peralihan ditubuhkan. Beliau berada dalam lawatan rasmi ke Kenya mendesak pelaksanaan pasukan polis dari negara Afrika Timur untuk memerangi geng di Haiti apabila penjenayah bersenjata melancarkan serangan pada 29 Februari di ibu negara, Port-au-Prince, yang masih berterusan. Pelaksanaan telah ditangguhkan.

Timbalan Setiausaha Agung PBB Farhan Haq memberitahu wartawan Selasa bahawa “Kenya mempunyai kebimbangan mengenai susunan kerajaan di tanah air.”

“Kami tentu harap mereka akan dapat dikerahkan secepat mungkin,” katanya. “Tetapi mereka mempunyai kebimbangan. Dan bagi pihak kami, apa yang kami mahu pastikan ialah pengaturan kerajaan peralihan boleh dilaksanakan.”

Geng-geng telah membakar balai polis, melepaskan tembakan ke lapangan terbang antarabangsa utama dan menyerbu dua penjara terbesar Haiti, melepaskan lebih 4,000 tahanan. Pada Isnin, mereka menyerang dan merampas rumah-rumah di dua komuniti mewah yang sebelum ini kekal aman, membunuh sekurang-kurangnya 12 orang semasa serbuan itu.

Pejabat kemanusiaan PBB melaporkan bahawa keadaan di Port-au-Prince “masih tegang dan tidak menentu” dengan sekolah, hospital dan bangunan kerajaan diserang dan banyak mengurangkan operasi, kata Haq.

Beliau menambah bahawa sektor kesihatan terus berjuang memandangkan kekurangan bekalan perubatan, pekerja kesihatan dan darah.

Ratusan orang terbunuh semasa serangan itu, dan kira-kira 17,000 orang menjadi mangsa tanpa tempat tinggal, kebanyakannya melarikan diri ke kawasan selatan Haiti yang lebih tenang, mengikut untuk Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan.

“Kami sangat bimbang dengan keganasan,” kata Presiden Guyana Irfaan Ali, yang juga pengerusi Caricom.

Beliau memberitahu wartawan Isnin malam bahawa masa adalah penting memandangkan keadaan, menambah bahawa pegawai masih berharap kemajuan.

“Kami telah mengadakan mesyuarat berterusan hampir setiap malam, kerana Haiti perlu meletakkan majlis presiden dalam tempat. “Beliau mengatakan. “Kemajuan telah dibuat.”

Selain memilih perdana menteri sementara, majlis itu akan bertanggungjawab melantik majlis menteri, majlis pilihan raya sementara dan majlis keselamatan negara. Kesemua ahli majlis peralihan juga mesti menyokong pelaksanaan pasukan asing bersenjata.

Mereka yang dianugerahkan tempat dalam majlis ialah EDE/RED, parti diketuai bekas Perdana Menteri Claude Joseph; Persetujuan Montana, kumpulan pemimpin masyarakat madani, parti politik dan lain-lain; Fanmi Lavalas, parti bekas Presiden Jean-Bertrand Aristide; Kumpulan 30 Januari, yang mewakili parti termasuk bekas Presiden Michel Martelly; dan sektor swasta.

Dari dua kedudukan tidak mengundi yang tinggal, satu akan pergi kepada wakil masyarakat madani Haiti dan yang lain kepada sektor keagamaannya.

Pegawai Caricom tidak mendedahkan senarai penuh nama yang dicadangkan ke majlis itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.