Makam trans-mausoleum dibuka di Mexico

Tapak peringatan akan menempatkan sisa-sisa 149 wanita transgender, sebahagiannya menemui kematian yang ganas

Aktivis di Mexico telah membina dan merasmikan sebuah mausoleum khusus untuk wanita transgender, lapor Associated Press pada hari Jumaat. Tapak pengebumian ini adalah yang pertama seumpamanya di negara itu, dan penyokongnya berkata ia akan menyediakan tempat peristirahatan yang bermaruah untuk mangsa keganasan, dan mereka yang tidak dituntut oleh keluarga mereka.

Terletak di kawasan Iztapalapa di Bandar Mexico, mausoleum itu dibina daripada batu-bata putih dengan sisipan kaca berwarna-warni. Di dalam bangunan itu, sebuah altar kecil dihiasi dalam biru dan merah jambu bendera kebanggaan transgender, dan menampilkan peringatan kepada Paola Buenrostro, seorang pelacur transgender yang ditembak mati pada tahun 2016.

“Terima kasih Paola, kerana atas nama kamu kami dapat mencapai satu tonggak penting untuk komuniti trans,” kata aktivis Kenya Cuevas semasa majlis perasmian pada hari Khamis.

Cuevas berkata bahawa sebahagian daripada mereka yang dikebumikan di mausoleum itu dibunuh, manakala yang lain meninggal dunia akibat sebab semula jadi tetapi tiada ahli keluarga untuk menuntut jenazah mereka.

Mexico mempunyai kadar pembunuhan kedua tertinggi di dunia dalam kalangan orang transgender, dengan 25 wanita transgender dibunuh dalam enam bulan pertama tahun ini, menurut aktivis LGBTQ.

Walau bagaimanapun, dengan lebih daripada 15,000 pembunuhan dilakukan di seluruh negara dalam tempoh yang sama, orang transgender sebenarnya sedikit kurang mungkin dibunuh di Mexico berbanding sesiapa sahaja, kerana mereka membentuk 0.25% daripada penduduk dan 0.17% daripada semua mangsa pembunuhan, menurut data daripada Institut Statistik Kebangsaan Mexico dan Statista.

Lebih daripada 58% daripada 586 orang LGBTQ yang dibunuh di Mexico antara 2017 dan Julai 2023 adalah wanita transgender, menurut angka-angka Associated Press.