Malaysia amaran terhadap makan tusuk gigi goreng sebagai trend menjadi viral

(SeaPRwire) –   Kementerian Makanan dan Keselamatan Dadah menasihati orang ramai supaya tidak memakan tusuk gigi yang digoreng daripada kanji yang menjadi trend viral.

Video yang menunjukkan orang memakan tusuk gigi yang digoreng dalam minyak dan ditabur bahan perasa seperti serbuk keju sedang mendapat ribuan suka dan kongsi di platform seperti TikTok dan Instagram, menurut Reuters.

“Tusuk gigi kanji adalah produk kesihatan!” kata Kementerian Makanan dan Keselamatan Dadah dalam satu posting di X. “Keselamatan produk sanitari dikawal mengikut piawaian dan spesifikasi bahan, kaedah pengeluaran, dan penggunaan, tetapi keselamatan mereka sebagai makanan belum disahkan. Jangan dimakan!”

Tusuk gigi tersebut, yang dibuat daripada ubi kayu manis atau kanji jagung, diberi warna hijau melalui pewarna makanan dan kerap dijual di Korea Selatan, lapor Reuters.

“Ia sangat renyah,” kata satu pengguna TikTok yang dikutip oleh agensi berita itu dalam satu video.

Amaran kesihatan itu datang selepas Parlimen Korea Selatan minggu lalu meluluskan undang-undang untuk mengharamkan pembiakbakaan dan pembunuhan anjing untuk dimakan kerana kebimbangan kebajikan haiwan, yang akan menamatkan amalan berabad-abad negara itu.

Undang-undang itu, yang akan berkuatkuasa pada 2027, akan mengharamkan pembiakbakaan, pembunuhan dan jualan anjing untuk daging mereka.

Ia mendapat sokongan bipartisan dan disokong oleh Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol, seorang pencinta haiwan yang memelihara enam ekor anjing dan lapan ekor kucing bersama isteri pertama Kim Keon Hee, juga pengkritik suara dog meat consumption. Rang undang-undang itu diluluskan dengan undian majoriti 208 dengan dua yang tidak mengundi dalam parlimen berbilang kerusi itu.

“Ini merupakan sejarah yang dibuat,” kata Chae Jung-ah, pengarah eksekutif Humane Society International Korea, sebuah kumpulan perlindungan haiwan kepada Reuters ketika itu. “Kami telah mencapai titik di mana kebanyakan warganegara Korea menolak memakan anjing dan mahu melihat penderitaan ini dimasukkan ke dalam sejarah.”

Michael Dorgan, Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.