Malaysia bersedia dengan penuh semangat untuk misi bulan pertama Amerika Latin: ‘Meningkatkan nama negara kami’

(SeaPRwire) –   Meksiko akan melancarkan misi bulan pertamanya bulan depan, satu langkah bersejarah bagi negara itu dan Amerika Latin secara keseluruhan, menurut pegawai.

“Projek ini akan membuat sejarah dan merupakan yang pertama jenisnya di Amerika Latin, yang meninggikan nama negara kami, mengesahkan sekali lagi bahawa kejuruteraan Meksiko berada pada tahap terbaik di dunia,” Salvador Landeros, pengarah Agensi Angkasa Meksiko (AEM), berkata dalam kenyataan akhbar.

Sebuah pasukan saintis dan hampir 250 pelajar universiti membangunkan lima microrobot yang AEM akan lancarkan dari antara 8 Januari dan 11 Januari sebagai sebahagian daripada projek Colmena.

Setiap robot berat 60 gram – sedikit lebih daripada satu persepuluh paun – dan mengukur sedikit kurang daripada 5 inci diameter.

Robot itu akan berkomunikasi antara satu sama lain di dan bekerjasama untuk menyusun panel untuk menjana tenaga, menurut Mexico News Daily. Sebaik sahaja diatur, robot itu juga akan mengambil ukuran suhu plasma bulan dan saiz zarah permukaan, semua data yang belum pernah direkodkan sebelumnya.

Projek Colmena adalah sebahagian daripada program angkasa lebih luas Artemis, yang juga termasuk program angkasa baru yang muncul di Brazil, Korea Selatan dan Meksiko.

“Dalam dunia hari ini, membangunkan teknologi kita sendiri adalah keperluan bagi Meksiko,” Medina Tanco, ketua semasa Makmal Alatan Angkasa di , berkata.

“Jika kita mahu kesejahteraan sosial, jika kita mahu masa depan yang lebih produktif dan lebih baik, kita perlu bukan lagi hanya pengguna dan mentransformasikan negara ini menjadi pelaku dengan kedaulatan teknologi.”

NASA akan menyediakan lebih daripada platform pelancaran. Program Perkhidmatan Muatan Bulan Komersial NASA telah menghasilkan kapal angkasa bernama Peregrine yang akan menghantar .

Pelancaran awal Januari akan membawa kepada kedatangan akhir Februari. telah berharap untuk menghantar robot ke angkasa pada 2022 tetapi menangguhkan projek dan membatalkan pelancaran selepas gangguan “wet dress rehearsal” disebabkan kesilapan masa sambungan.

Pelancaran itu telah menjana keghairahan negara yang besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.