Malaysia mengurangkan tempoh penjara bekas Perdana Menteri Najib Razak dalam kes rasuah separuh

(SeaPRwire) –   Lembaga Pengampunan Malaysia telah mengurangkan hukuman penjara 12 tahun bekas Perdana Menteri Najib Razak menjadi setengah dan mengurangkan denda secara mendadak, kurang daripada dua tahun ke dalam hukuman bagi kes berkaitan dengan pencurian berbilion-bilion ringgit dari perbendaharaan negara.

Dengan hukuman yang dikurangkan, Najib akan dibebaskan menjelang 23 Ogos 2028, kata Lembaga dalam kenyataan. Lembaga juga mengurangkan denda Najib $44.5 juta kepada $11.3 juta.

Belum jelas sama ada Najib masih layak mendapat masa tambahan untuk tingkah laku yang baik. Jika ya, beliau mungkin boleh dibebaskan seawal Ogos 2026.

Walaupun disabitkan, Najib masih berpengaruh dalam parti beliau, Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, yang kini merupakan ahli kerajaan perpaduan Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang mengambil alih kuasa selepas pilihan raya umum 2022.

Lembaga Pengampunan tidak menjelaskan mengapa ia mengurangkan hukuman Najib, atau mengapa ia menunggu hingga Jumaat untuk mengumumkannya. Lembaga tidak perlu memberikan sebarang alasan untuk tindakannya, yang telah mencetuskan kemarahan dan memicu panggilan bagi kerajaan untuk mewujudkan pergerakan.

Lembaga berkata ia mempertimbangkan permohonan Najib untuk ampun diraja dalam mesyuaratnya Isnin dan memutuskan untuk mengurangkan hukuman dan denda selepas mempertimbangkan nasihat dan pendapat. Mesyuarat itu diketuai oleh raja negara ketika itu, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, yang berasal dari negeri kelahiran Najib, Pahang. Raja baru mengambil alih jawatan pada Rabu di bawah sistem monarki berputar unik Malaysia.

Keputusan itu dianggap lebih lagi menyakiti kempen anti-rasuah Anwar, hanya beberapa bulan selepas peguam membatalkan 47 tuduhan rasuah terhadap Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi, yang kini merupakan ketua parti UMNO.

Anwar berkata Najib telah melalui proses undang-undang dan mempunyai hak untuk merayu ampun diraja. Beliau berkata raja mempunyai kata putus terakhir.

“Ia di luar perdana menteri atau kerajaan. Saya menghormati keputusan raja ketika itu. … Tentu sahaja ia sangat politik, ada yang menyokong, ada yang tidak tetapi mereka tidak boleh mengabaikan hak setiap orang disabitkan untuk merayu kepada Lembaga Pengampunan,” kata Anwar dalam temubual dengan Al-Jazeera.

Najib masih menghadapi beberapa perbicaraan berkaitan 1MDB yang lain yang akan terus berjalan, tambahnya.

Najib, 70, dipenjara pada Ogos 2022 selepas kalah dalam rayuan terakhirnya dalam salah satu daripada beberapa perbicaraan rasuah berkaitan skandal berbilion-bilion ringgit penggelapan dana pembangunan negara, 1 Malaysia Development Berhad, atau 1MDB. Beliau menjadi bekas pemimpin Malaysia pertama dipenjara selepas kekalahan terkejut pakatan pemerintahannya yang lama dalam pilihan raya umum 2018 kerana skandal 1MDB.

1MDB merupakan dana pembangunan yang ditubuhkan Najib sebaik sahaja memegang kuasa pada 2009. Penyiasat mendakwa sekurang-kurangnya $4.5 bilion dicuri daripada dana itu dan dicuci oleh rakan kongsi Najib melalui beberapa akaun bank di AS dan negara lain dan membiayai filem Hollywood dan pembelian mewah termasuk hotel, yacht mewah, seni dan perhiasan. Lebih $700 juta mendarat dalam akaun bank Najib.

Najib didapati bersalah pada 2020 atas tujuh tuduhan rasuah kerana menerima secara haram $9.4 juta daripada SRC International, bekas unit 1MDB. Beliau masih menghadapi beberapa perbicaraan rasuah berkaitan 1MDB yang lain.

Isteri Najib, Rosmah Mansor, juga dijatuhi hukuman 10 tahun penjara dan denda rekod 970 juta ringgit pada 2022 atas rasuah melibatkan projek tenaga suria dan sedang dibebaskan dengan jaminan menunggu rayuan.

Najib menafikan kesalahannya, mendakwa beliau telah diperdaya oleh pembiaya Malaysia Low Taek Jho, dipercayai otak di sebalik skandal itu, yang masih hilang.

Ramai rakyat Malaysia pada Jumaat menuntut penjelasan mengenai justifikasi langkah lembaga pengampunan untuk kes rasuah berprofil tinggi ini di mana negara terpaksa menanggung bilion-bilion ringgit untuk menangani hutang 1MDB.

“Pesanan kepada dunia … adalah menghampiri dan suram: terdapat 2 laluan untuk penjenayah di Malaysia – 1 untuk kami rakyat biasa, 1 untuk golongan elit politik. Hari yang sangat sedih untuk negara ini,” tulis peguam dan politikus Lim Wei Jiet di media sosial.

Beberapa pakar berkata penentangan mungkin terhad.

“Reputasi Anwar sebagai pembaruan akan mengalami pukulan. Akan ada beberapa kemarahan tetapi impaknya terhad. Masyarakat Melayu agak feudal dan sebaik mereka diberitahu ia prerogatif raja, mereka akan berundur,” kata James Chin, profesor pengajian Asia di University of Tasmania, Australia.

Anak perempuan Najib, Nooryana Najwa Najib, memaparkan di Instagram bahawa keluarga menghargai gestur lembaga tetapi kecewa Najib tidak diberikan ampun penuh dan dibebaskan serta merta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.