Mangsa Holocaust sertai inisiatif antarabangsa untuk lawan antisemitisme yang semakin meningkat di seluruh dunia

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 250 orang survivors Holocaust telah menyertai inisiatif antarabangsa untuk berkongsi kisah kehilangan dan kelangsungan hidup mereka dengan pelajar di seluruh dunia semasa masa peningkatan antisemitisme berikutan serangan Oktober 7 Hamas yang memicu perang di Jalur Gaza.

Lembaga Pembicara Survivor telah dilancarkan Khamis oleh Persidangan Tuntutan Yahudi Terhadap Jerman, juga dirujuk sebagai Persidangan Tuntutan.

“Lembaga pembicara survivors Holocaust dalam skala dan jangkauan ini adalah tanpa praseden,” kata Gideon Taylor, presiden Persidangan Tuntutan. “Pada masa peningkatan antisemitisme yang dramatis, program ini menceritakan sejarah dan mendidik untuk masa depan.”

Enam juta Yahudi Eropah dan orang dari minoriti lain dibunuh oleh Nazi dan kolaborator mereka semasa Holocaust.

Lembaga pembicara menghubungkan survivors Holocaust dengan pelajar secara maya dan secara langsung.

Di Amerika Syarikat dan Jerman, institusi pendidikan boleh menjemput survivors untuk berbual secara peribadi di kelas dan dewan kuliah universiti. Pendidik di negara lain boleh meminta persidangan video untuk memastikan keterangan tangan pertama boleh diakses.

Persidangan Tuntutan berharap dapat menambah negara-negara lain di mana orang muda boleh bertemu survivors secara peribadi.

“Pendidikan Holocaust adalah penting, terutamanya mengingat peristiwa semasa yang berlaku di seluruh dunia,” kata Eva Szepesi, seorang survivors Holocaust yang tinggal di Jerman.

“Tujuan saya berkongsi kisah kelangsungan hidup saya sendiri adalah dan sentiasa untuk menunjukkan kesan manusia, bukan sahaja Holocaust, tetapi semua tindakan berat sebelah dan kebencian yang diambil di seluruh dunia,” tambah survivors kem maut Auschwitz berusia 91 tahun itu.

“Jika mendengar keterangan saya membantu seseorang faham bahawa mereka juga mempunyai peranan dalam peristiwa yang berlaku di komuniti mereka, dan mereka boleh berdiri untuk yang betul, maka saya rasa ia berbaloi bagi saya untuk mengingati dan berkongsi kisah-kisah mengerikan itu.”

Antisemitisme di Jerman, banyak negara Eropah lain, Amerika Syarikat dan tempat lain telah digambarkan mencapai tahap yang tidak dilihat dalam banyak dekad. Persidangan Tuntutan berharap bahawa akaun pertama tangan penderitaan semasa Holocaust akan membantu menentang disinformasi, penafian dan prejudis.

“Keterangan pertama tangan adalah penting untuk mengekalkan ingatan Holocaust dan jauh lebih jauh untuk memastikan orang memahami kesan besar hati, antisemitisme dan kebencian tidak dikawal,” kata Greg Schneider, timbalan presiden Persidangan Tuntutan.

Kumpulan itu mengendalikan tuntutan bagi pihak Yahudi yang menderita di bawah Nazi dan merundingkan pampasan dengan kementerian kewangan Jerman setiap tahun. Sejak 1952, kerajaan Jerman telah membayar lebih daripada $90 bilion kepada individu untuk penderitaan dan kerugian yang disebabkan oleh penindasan oleh Nazi.

Persidangan Tuntutan mentadbir beberapa program pampasan yang memberikan pembayaran langsung kepada survivors di seluruh dunia, memberikan geran kepada lebih daripada 300 agensi perkhidmatan sosial di seluruh dunia dan memastikan survivors menerima perkhidmatan seperti penjagaan rumah, makanan, ubat-ubatan, pengangkutan dan sosialisasi.

Ia juga telah menyekat peningkatan pembiayaan dalam tahun-tahun kebelakangan ini kerana bilangan survivors menjadi lebih kecil. Pembiayaan meningkat daripada 30 juta euro untuk 2024 ke 41 juta euro untuk 2027.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.