Mantan PM UK membuat kemunculan sensasi sebagai menteri luar negeri

(SeaPRwire) –   David Cameron memimpin negara antara 2010 dan 2016, meletak jawatan selepas referendum Brexit

Mantan Perdana Menteri UK David Cameron telah kembali secara mengejut ke kerajaan British selepas dilantik memimpin Kementerian Luar Negeri negara itu oleh Perdana Menteri semasa Rishi Sunak. Cameron, yang memimpin negara selama enam tahun, meletak jawatan pada 2016 selepas UK mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

Pergerakan tersebut diumumkan oleh Pejabat Perdana Menteri pada Isnin sebagai sebahagian daripada rombakan kabinet besar-besaran. Cameron dipilih untuk menggantikan James Cleverly, yang pula dipilih untuk menggantikan Menteri Dalam Negeri yang baru sahaja dipecat Suella Braverman. Braverman diberhentikan selepas pertengkaran mengenai penguatkuasaan protes pro-Palestin di London, yang dipanggilnya “march benci”.

Berkomentar mengenai pelantikannya, Cameron menulis di X (dahulunya Twitter) bahawa “kita sedang menghadapi cabaran antarabangsa yang menakutkan, termasuk perang di Ukraine dan krisis di Timur Tengah,” menyatakan UK perlu “berdiri bersama” sekutunya.

Beliau menambah bahawa walaupun beliau “mungkin tidak bersetuju dengan beberapa keputusan individu” kerajaan British, beliau menggambarkan Rishi Sunak sebagai “Perdana Menteri yang kuat dan berkemampuan, yang menunjukkan kepimpinan teladan pada masa sukar” sambil berjanji akan berusaha sebaik mungkin dalam peranan baharu.

Politik veteran berusia 57 tahun itu menjadi ketua Parti Konservatif pada 2005 dan menjadi perdana menteri pada 2010. Semasa tempoh Cameron, kerajaannya menangani kesan krisis kewangan global 2008 dan menyelia Sukan Olimpik 2012 di London. Cameron juga meletakkan dirinya sebagai penyokong tegas keanggotaan Britain di EU pada bulan-bulan menjelang referendum Brexit.

Pada 2016, beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri dan ketua Parti Konservatif selepas penyokong Keluar menang undian dengan margin 3%. Walaupun Cameron tidak lagi terlibat dalam politik garis hadapan selama bertahun-tahun, pada 2018, Sun melaporkan bahawa beliau ingin kembali ke pentas awam, lebih baik lagi sebagai menteri luar negeri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)