Mantan Presiden Albania memberi amaran kepada Biden bahawa Rusia cuba ‘menggerunkan nilai dan asas Eropah’ di rantau ini

(SeaPRwire) –   PERTAMA DI FOX – Presiden bekas Albania Ilir Meta mempunyai mesej jelas untuk Biden, “Jangan lupakan tentang Albania dan Balkan Barat.”

Meta, yang menjadi presiden Albania dari 2017 hingga 2022 dan kini memimpin Parti Kebebasan, bimbang bahawa Amerika Syarikat melupakan salah satu sekutu NATO dan Eropah yang paling penting.

Dalam temu bual eksklusif dengan Digital, bekas presiden itu berkata Balkan “menderita daripada status quo” dan bahawa pelaku luar seperti Rusia telah cuba menghalang integrasi kawasan itu dengan EU dan keahlian NATO.

“Mereka cuba untuk mencipta kekosongan untuk diisi oleh mereka dengan tujuan menggugat nilai dan asas Eropah,” kata Meta.

Negara kecil Balkan yang merupakan salah satu negara termiskin Eropah ini telah membuat sumbangan penting kepada matlamat dasar luar Amerika Syarikat selama bertahun-tahun.

Albania, sebuah negara Marxisme autoritarian dengan hubungan yang pahit dengan AS semasa Perang Dingin, kini menjadi salah satu negara paling pro-AS di Eropah dan mempunyai komuniti diaspora besar di Amerika Syarikat. Tetapi perhatian yang diberikan oleh Presiden Biden dan pembuat dasar Barat kepada Albania adalah sedikit untuk sebuah negara yang sedang berusaha mengukuhkan demokrasinya.

Semasa AS memberi tumpuan kepada sokongannya terhadap Ukraine sambil menyokong Israel dalam perangnya menentang Hamas di Gaza, ramai di Balkan bimbang bahawa rantau ini tidak menerima perhatian yang diperlukan.

Kebimbangan bekas presiden tentang ketidakhadiran AS datang selepas berita bahawa Aleksandar Vulin, bekas ketua perisikan Serbia yang mempunyai hubungan rapat dengan Rusia dan dikenakan sanksi oleh AS, akan menyertai kerajaan baru Serbia. Vulin dituduh terlibat dalam jenayah terancang transnasional, operasi dadah haram, dan penyalahgunaan jawatan awam.

“Kami kecewa melihat dua individu yang dikenakan sanksi dalam kedudukan dalam kerajaan baru,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri kepada Digital.

“Keutamaan tertinggi Amerika Syarikat di Balkan Barat ialah menyokong negara-negara rantau ini untuk merealisasikan potensi ekonomi dan demokratik penuh melalui integrasi Euro-Atlantik dan kerjasama serantau,” tambah jurucakap itu.

Bekas Presiden Meta memberi amaran tentang bahaya inisiatif “Balkan Terbuka”, satu cadangan yang akan memudahkan aliran orang dan barang yang lebih bebas di seluruh Balkan, yang pada permukaannya kelihatan akan memberi manfaat kepada rantau itu. Tetapi Meta menamakan inisiatif itu sebagai “alternatif terhadap integrasi Eropah,” dan bimbang ia akan memperkukuh rejim hibrid seperti Serbia yang akan menggugat pilihan raya bebas dan adil, menghapuskan pluralisme politik, dan menargetkan media dan kebebasan bersuara.

Menteri luar negeri Serbia yang baru, Marko Djuric, tidak bersetuju dengan cara Meta menggambarkan Inisiatif Balkan Terbuka.

“Serbia bangga dengan usaha demokratiknya, termasuk inisiatif Balkan Terbuka. Kami menggalakkan kerjasama ekonomi dan konektiviti di rantau ini untuk memupuk kestabilan dan mencipta kemakmuran bagi semua negara yang terlibat. Serbia bangga dengan usaha demokratiknya, termasuk inisiatif Balkan Terbuka. Kami menyesali usaha sedemikian salah ditafsirkan sebagai menggugat demokrasi apabila sebenarnya mereka melakukan sebaliknya dengan memperkukuh kerjasama dan pemahaman bersama,” kata Djuric kepada Digital dalam satu kenyataan.

Djuric berkata Serbia berhasrat untuk menyumbang dan memelihara kestabilan, keselamatan dan kemakmuran rantau ini serta kekal komited terhadap proses integrasi Kesatuan Eropah, satu titik yang banyak diragui di Barat.

“Penyertaan Serbia di Balkan dipandu oleh prinsip-prinsip demokrasi, menghormati kedaulatan, dan kerjasama serantau. Kami komited kepada landasan kami dengan EU sambil juga mengejar perkongsian yang menyumbang kepada keamanan dan pembangunan di rantau ini.”

Agim Nesho, bekas duta besar Albania ke AS dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, berkata kepada Digital bahawa Presiden Serbia Aleksandar Vucic dan Perdana Menteri Albania Rama “ialah pemimpin paling tidak demokratik, korup dan merosakkan stabiliti rantau ini dalam 30 tahun” dan tidak menganjurkan kepentingan AS atau Eropah.

Nesho dan pemerhati rantau lain menyatakan idea bahawa menenangkan Serbia akan mengekalkannya lebih dekat dengan Eropah adalah harapan kosong dan telah memberi nasionalis Serbia ulta dan Presiden Vucic tangan kuat untuk dimainkan dengan Barat.

Inisiatif Balkan Terbuka pada dasarnya merupakan forum untuk menyelaraskan dasar mereka dengan Moscow untuk maju kepentingan Serbia dan Rusia di Balkan, dakwa Nesho. Beliau mendakwa bahawa penenangan AS terhadap dasar mengganggu Serbia membenarkan Vucic memanfaatkan entiti Serbia di Bosnia dan Herzegovina untuk mencipta ketidakstabilan, dan mengekalkan wilayah utara Kosovo sebagai konflik beku, menunjukkan jelas ketiadaan strategi dari AS.

Menteri Luar Negeri Serbia Djuric menolak kritikan sedemikian dan berkata kepada Digital bahawa beliau baru-baru ini bertemu dengan duta besar AS ke Serbia dan “menekankan bahawa memperkukuh kerjasama dengan Amerika Syarikat adalah antara keutamaan dasar luar negara kerajaan Serbia. Hubungan politik, ekonomi dan kebudayaan kami telah mengalami transformasi positif dan bermanfaat dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dan kami komited untuk terus memperkukuh kerjasama ini bagi faedah bersama negara kami.”

Beliau menyimpulkan, “Presiden Serbia Vucic telah menyatakan secara terbuka tentang semua ini. Seperti yang dinyatakan presiden baru-baru ini: ‘Kami percaya kami berada di Eropah dan kami akan kekal di landasan Eropah. Itulah kedudukan strategik kami yang kekal dan tidak akan berubah.'”

Rusia, melalui sekutu serantau, mengamalkan pengaruh budaya dan politik yang besar di Balkan, dan dituduh menggalakkan keganasan dan ketidakstabilan. Serbia bertindak sebagai pemain dalam usaha Kremlin untuk menonjolkan diri di Balkan.

“Putin memanfaatkan krisis di Kosovo dan Bosnia dan Herzegovina untuk mengalihkan perhatian daripada Ukraine dan memposisikan Rusia sebagai pengantara tunggal krisis,” kata Ivana Stradner, felo penyelidik di Yayasan untuk Demokrasi dan Keamanan, kepada Digital.

“Rancangan ini bertujuan untuk memperkukuh pengaruh serantau Moscow dan memberi Putin daya tumpuan terhadap kuasa-kuasa Barat yang tidak mahu keganasan meningkat,” tambah Stradner.

Meta menyimpulkan dengan berkata bahawa rakyat Balkan menyintai Amerika Syarikat kerana mereka melihatnya sebagai lambang demokrasi dan negara, menurut Meta, tidak boleh melupakan ini.

“Amerika Syarikat tidak boleh melupakan itu, dan betapa pentingnya Balkan untuk Eropah, dan bahawa Albania boleh menjadi rakan jangka panjang dalam membantu menghadapi banyak cabaran global,” kata Meta.

Permohonan Digital untuk komen kepada jurucakap Perdana Menteri Albania Edi Rama tidak dibalas menjelang masa penerbitan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.