Marin mencerminkan perubahan ‘luar biasa’ AI untuk tentera ketika dia memandang ke masa depan dengan novel baharu

(SeaPRwire) –   Dunia mungkin akan berpecah kepada pertalian teknologi dalam tahun-tahun akan datang, menurut seorang bekas anggota perkhidmatan Amerika Syarikat yang bersara dan menjadi penulis novel seperti yang terperinci dalam buku barunya.

“Saya fikir bagi kami, terutamanya berhubung dengan teknologi yang kami imaginasi dan kuasa luar biasa yang ia lepaskan, ia hanya menjadi jelas bahawa sumber sebenar kuasa negara mungkin tidak tentera atau ekonomi, tetapi boleh,” kata Elliot Ackerman kepada Digital.

“Barangsiapa yang mendapatnya terlebih dahulu akan melepasi saingan mereka dengan begitu stratosferik sehingga mereka akan dapat mendominasi sebagai sebuah negara,” katanya.

Ackerman berkhidmat dalam Kor Marin Amerika Syarikat selama lapan tahun, bekerja sebagai kedua-dua pegawai infantri dan operasi khas dengan lawatan di Timur Tengah dan Asia Tengah. Berikutan penamatan perkhidmatannya, beliau mengejar kerjaya sebagai penulis novel, menggunakan pengalamannya untuk menulis fiksyen yang diiktiraf.

Beberapa tahun yang lalu, Ackerman mula bekerja dengan Laksamana Bersara Tentera Laut Amerika Syarikat James Stavridis, yang mahu melihat dengan novel mereka “2034: A Novel of the Next World War.” Novel itu meneliti bagaimana pertempuran laut antara Amerika Syarikat dan China boleh bermain keluar dalam (kini) satu dasawarsa akan datang.

Kolaborasi terbaru mereka, “2054,” pergi lebih jauh dan melihat dunia masih dikenali tetapi secara jelas dan dalam bentuk yang berubah oleh kemajuan teknologi, termasuk (AI) dan idea teknologi moden yang berkembang seperti pengubahsuaian genetik.

Sebagai contoh, Jepun masa depan ini adalah satu yang “memanfaatkan kecerdasan buatan, robotik, dan komputer kuantum untuk mengimbangi tenaga kerja yang berkurangan, sering berdagang dengan India, yang menawarkan pasaran besar untuk teknologinya” – jelas menggambarkan kebimbangan semasa tentang penurunan populasi di negara Asia Timur.

“AI boleh meningkatkan proses membuat keputusan, meningkatkan kelajuan dan ketepatan operasi, meningkatkan pengawasan dan pengumpulan maklumat, mengoptimumkan logistik dan pengurusan sumber, dan memudahkan simulasi maju untuk latihan dan strategi,” kata Laksamana Bersara Tentera Laut Amerika Syarikat James Stavridis dalam temu bual.

Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa “cabaran teknikal termasuk memastikan kebolehpercayaan dan keselamatan dari ancaman siber” dan bahawa “pertimbangan undang-undang dan peraturan mengenai penggunaan AI dalam pertempuran, dan cabaran mengekalkan keseimbangan antara autonomi mesin dan penyeliaan manusia” kekal kunci kepada trajektori teknologi di tangan manusia.

Novel ini juga memberi tumpuan berulang kali kepada usaha untuk mencapai “kecerdasan meletup”, ditakrifkan oleh novel sebagai “‘keledupan kecerdasan’, setara dengan beribu-ribu tahun evolusi biologi dicurahkan ke dalam bulan atau bahkan minggu apabila pembelajaran mesin dan manusia disatukan ke dalam satu kesadaran tunggal.”

“Ini adalah kisah tentang persaingan kuasa besar, dan itu adalah kisah tertua,” kata Ackerman. “Kecuali, dalam kes kita, ia bukan lumba senjata atau bahkan perang negara lawan negara – ia adalah lumba teknologi dan lumba negara lawan negara untuk mencapai singularity terlebih dahulu, jadi kita mahu menceritakan kisah yang menarik minat dengan tema lama ini tetapi memandang ke masa depan.”

Ackerman menjelaskan bahawa masanya sebagai wartawan bermakna bahawa beliau sentiasa mempunyai “sedikit kaki dalam ruang teknologi” dan yang lain dalam . Novel “2054”, oleh itu, memberikan peluang untuk meleburkan minat-minat itu dan melihat bagaimana mereka akan memberi kesan satu sama lain dalam tahun-tahun akan datang.

Ackerman mengulangi fikiran umum bahawa penyertaan AI akan membuktikan “pengganda kuasa” untuk tentera dan akan “mengubah cara kita berperang secara fundamental, dari sasaran kepada kawalan dan kawalan.”

Bagaimanapun, beliau menimbulkan kebimbangan tentang isu “siapa atau apa yang mengawal sistem kinetik dalam tentera Amerika Syarikat.”

“Siapa yang boleh memutuskan untuk menarik picu?” soal Ackerman. “Siapa yang boleh memutuskan siapa yang menggunakan kuasa maut? Adakah ia sentiasa manusia? Atau, kadang-kadang, akan kuasa-kuasa itu dipindahkan kepada algoritma dan AI untuk mempercepatkan masa tindak balas?”

“Ini semua soalan besar yang diajukan sekarang, dan saya fikir kita hidup melalui zaman perubahan luar biasa dalam tentera ketika kita bercakap. Lihat apa yang berlaku di Ukraine: Ada perang yang sangat berbeza daripada yang saya lawan 10 tahun lalu.”

Novel ini mengandungi beberapa peningkatan kualiti hidup teknologi, seperti keutamaan penerbangan suborbital untuk mempercepatkan perjalanan, membenarkan watak-watak menyeberangi dunia dalam beberapa jam sahaja. Idea mungkin telah memberikan kemudahan plot tetapi mencipta rasa pembinaan dunia yang kuat dan membantu menghubungkan masa kini dengan masa depan yang dibentangkan dalam novel.

“Kami menghabiskan banyak masa berbual tentang bagaimana buku itu akan terasa: Apakah rujukan yang akan kami buat terhadap teknologi yang menunjukkan laluan masa antara sekarang dan masa depan, dan apa perkara yang akan kekal sama?” beliau menerangkan.

“Ini sentiasa proses mengekstrapolasi perubahan teknologi yang akan berlaku, tetapi juga melakukannya dengan cara yang menyokong cerita dan tidak menjadi gangguan,” tambahnya.

Sepanjang perbualan, Ackerman menari di garis yang mengkhianati ketegangan pusat: Keinginan untuk mencari dan memberikan jawapan yang datang dari masanya sebagai wartawan, terhadap dorongan novelis untuk menimbulkan soalan dan memikirkan.

“Saya cuba menulis jenis buku yang saya suka membaca, dan jenis buku yang saya suka membaca sering meninggalkan saya apabila saya menutup buku dengan menanya diri sendiri soalan, bukannya disajikan jawapan,” kata Ackerman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.