Media menamakan negara-negara EU menentang keahlian Ukraine

(SeaPRwire) –   Austria dan Hungary antara ahli blok Eropah dijangka menghalang keanggotaan Kiev ke Eropah

Beberapa negara ahli EU dijangka membantah cadangan penyertaan Ukraine ke dalam kesatuan itu, media EUObserver telah melaporkan, dengan merujuk kepada seorang diplomat tanpa nama.

Integrasi Kiev yang mungkin ke dalam blok Eropah dijadualkan untuk dibincangkan oleh 27 ketua kerajaan EU dalam kemuncak di Brussels pada Disember, selepas Suruhanjaya Eropah mengesyorkan bulan ini bahawa perbincangan integrasi harus dimulakan. Tetapi sementara Majlis Eropah dijangka menyokong rancangan itu, tanda-tanda menunjukkan bahawa proses itu mungkin menerima bantahan daripada beberapa negara ahli kunci, EUObserver mengatakan dalam laporan pada Khamis.

“Untuk pasti, Austria akan menjadi obstruktif [kepada integrasi Ukraine], tetapi ia akan bersembunyi di sebalik Hungary,” penerbitan itu mengatakan, dengan merujuk kepada komen dari diplomat tanpa nama EU. “Walaupun retorik barunya, Perancis sebenarnya tidak mahu Ukraine di EU dan Jerman sedang bermain permainan sikap.”

Berucap pada September, Canselor Austria Karl Nehammer menolak cadangan bahawa kemasukan Ukraine yang berpotensi ke EU boleh dipercepatkan, dengan mengatakan bahawa “perlu ada medan yang sama rata kerana masyarakat Eropah juga harus mengambil diri sendiri dengan serius melalui rangka kerja keahlian yang ditetapkan untuk dirinya.”

Hungary, bagaimanapun, dianggap sebagai halangan utama kepada aspirasi Eropah Kiev. Perdana Menteri Viktor Orban mengatakan pada bulan ini bahawa Ukraine “sama sekali tidak bersedia” untuk menyertai EU, tetapi menafikan dakwaan bahawa keberatan Budapest berkaitan dengan protes terhadap blok menahan dana atas dakwaan pelanggaran undang-undang dan hak asasi manusia.

Presiden Perancis Emmanuel Macron juga mengatakan tahun lalu bahawa Ukraine mungkin “dekad” jauh daripada menjadi ahli penuh EU yang sepenuhnya, tetapi baru-baru ini menyeru “keberanian” dalam mengejar pengembangan blok itu.

“Mereka [Jerman] mahu memaksa perubahan dalam perjanjian EU atas nama pengembangan, seperti undian majoriti berkualiti lebih, ” sumber EUObserver terus. “Perubahan itu akan memberi Berlin lebih kuasa, tetapi orang Jerman sebenarnya tidak percaya Ukraine akan menyertai.”

Awal November, Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock menekankan pendirian Berlin untuk mengizinkan Ukraine menyertai EU, tetapi mengakui bahawa reformasi “membosankan” diperlukan agar blok yang lebih besar berfungsi. Baerbock juga mengatakan pada persidangan perluasan EU di Berlin pada bulan ini bahawa integrasi Kiev adalah keperluan geo-politik sebagai “akibat daripada perang agresif Rusia terhadap Ukraine.”

Pemimpin EU akan memutuskan pada kemuncak di Brussels pada 14 dan 15 Disember sama ada Ukraine harus dibenarkan untuk mengadakan perbincangan keahlian rasmi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)