Meksiko mahu PBB menggantung Ecuador atas serbuan polisnya terhadap kedutaan Meksiko di Quito

(SeaPRwire) –   BANDAR RAYA MEXICO (AP) — mengatakan Khamis negaranya mahu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggantung Ecuador daripada badan dunia itu sebagai sebahagian daripada aduan kepada mahkamah tertinggi PBB berhubung serbuan polis Ecuador minggu lepas di kedutaan Mexico di Quito.

Ketegangan antara Mexico dan Ecuador meningkat sejak akhir minggu lepas apabila pihak berkuasa Ecuador memaksa masuk ke misi diplomatik itu untuk menangkap bekas Naib Presiden Ecuador Jorge Glas yang bersembunyi di sana memohon suaka di Mexico.

Mexico memfailkan aduannya Khamis di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di Belanda meminta PBB menggantung Ecuador, walaupun jurucakap PBB di New York berkata ia akan bergantung kepada negara-negara ahli lain untuk memutuskan menggantung sesebuah negara.

Presiden Andrés Manuel López Obrador, dalam sidang akhbar di Bandar Raya Mexico, mengkritik Ecuador dan berkata mahkamah itu, “mengikut piagam PBB, harus meluluskan pengusiran, dan tidak harus ada veto” daripada Majlis Keselamatan PBB.

López Obrador berkata Mexico menuntut Ecuador memohon maaf secara terbuka atas serbuan itu, pampasan ganti rugi dan janji tidak mengulanginya lagi. Menteri Luar Ecuador Gabriela Sommerfeld berkata negaranya akan mempertahankan tindakannya dan berkata permintaan maaf “bukan sesuatu yang sedang dibincangkan pada masa ini.”

Kedua-dua negara telah berselisih berhubung Glas, seorang penjenayah yang disabitkan dan pelarian, sejak dia mengambil perlindungan di kedutaan Mexico pada Disember.

Ecuador mendakwa Glas ditargetkan kerana jenayah, bukan sebab politik, dan Mexico tidak sepatutnya mempertimbangkan suaka untuknya. Pada 5 April, polis Ecuador memanjat dinding kedutaan dan memecah masuk ke bangunan itu.

Roberto Canseco, ketua hal ehwal konsular Mexico dan diplomat tertinggi hadir sejak Ecuador mengusir duta lebih awal dalam minggu itu, cuba menghalang mereka memasuki, malah mendorong almari besar di hadapan pintu. Tetapi polis menahan dan mendorongnya ke lantai sambil membawa keluar Glas.

Salinan aduan rasmi Mexico difailkan dengan ICJ berkata, “Tuan Canseco telah diserang dengan keganasan di perpustakaan Kedutaan,” menambah, “Ini menyebabkan kecederaan pada lengannya, kakinya, mukanya, belakangnya, dan lehernya, serta kerosakan psikologi.”

Aduan itu mendakwa “ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang secara konsisten melanggar Prinsip-prinsip yang terkandung di dalamnya boleh dikeluarkan daripada Pertubuhan itu.”

Ia meminta mahkamah “menggantung Ecuador sebagai ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu” sehingga ia mengeluarkan “permintaan maaf awam mengakui pelanggarannya terhadap prinsip-prinsip asas dan norma undang-undang antarabangsa” dan bersetuju membuat pampasan.

berkata Khamis bahawa “berhubung keahlian digantung, ia diterangkan dalam Piagam (PBB), ia adalah isu untuk negara-negara ahli memutuskan.”

Mexico, serta pakar asing, berkata serbuan ke kedutaan kelihatan jelas melanggar persetujuan antarabangsa. Mexico memutuskan hubungan diplomatik dengan Ecuador berikutan itu. Pemimpin seluruh Amerika Latin mengutuk tindakan Ecuador sebagai pelanggaran Konvensyen Vienna mengenai Hubungan Diplomatik.

Selasa, Timbal Menteri Mobiliti Manusia Ecuador Alejandro Dávalos memberitahu wakil Pertubuhan Negara-Negara Amerika yang berkumpul di Washington, D.C. bahawa Glas tidak memenuhi syarat untuk menerima suaka daripada Mexico dan tidak boleh dianggap dianiaya secara politik.

Tetapi Setiausaha Agung OAS Luis Almagro menegaskan bahawa “penggunaan keganasan, serbuan haram ke misi diplomatik, mahupun penahanan pencari suaka bukan jalan damai menuju penyelesaian situasi ini.” Beliau berkata tindakan Ecuador tidak boleh dibenarkan menjadi precedent.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.