Menara 22 dijelaskan: Apa yang perlu diketahui tentang lokasi serangan terbaru terhadap tentara AS di Timur Tengah

(SeaPRwire) –   Sebuah pangkalan tentera gurun Amerika Syarikat yang kurang dibincangkan di pinggiran timur laut Jordan telah menjadi tumpuan perhatian antarabangsa selepas serangan dan mencederakan sekurang-kurangnya 34 orang lagi di situ.

Pangkalan itu, dikenali sebagai Menara 22, terletak berhampiran zon bebas tentera di sempadan antara Jordan dan Syria sepanjang bukit pasir yang dilangkahkan menandakan tepi selatan DMZ. Sempadan Iraq hanya berjarak 6 batu sahaja.

Kawasan itu dikenali sebagai Rukban, kawasan gersang luas yang pernah menyaksikan kem pelarian muncul di sebelah Syria berikutan kenaikan khalifah yang dipanggil Negara Islam di 2014.

Pada puncaknya, lebih 100,000 orang tinggal di situ, diblokir oleh Jordan daripada melintasi ke dalam kerajaan pada masa itu kerana kebimbangan penyusupan oleh kumpulan ekstrimis. Kebimbangan itu timbul daripada serangan bom kereta di situ pada 2016 yang mengorbankan tujuh pengawal sempadan Jordan.

Kem itu telah berkurangan masa itu kepada kira-kira 7,500 orang disebabkan kekurangan bekalan yang sampai ke situ, mengikut anggaran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Pangkalan itu bermula sebagai pos Jordan mengawasi sempadan, kemudian menyaksikan kehadiran Amerika Syarikat yang meningkat di situ selepas pada akhir 2015. Kemcilan kemudahan itu merangkumi tentera kejuruteraan, penerbangan, logistik dan keselamatan Amerika dengan kira-kira 350 anggota tentera darat dan tentera udara Amerika Syarikat dikerahkan di situ.

Lokasi pangkalan itu menyediakan tapak bagi pasukan Amerika Syarikat untuk menyusup dan meninggalkan Syria secara senyap. Kecil pasukan Amerika di al-Tanf di Syria hanya berjarak 12 batu di utara Menara 22. Pangkalan itu terletak di sepanjang lebuh raya Syria yang membawa ke Iraq dan akhirnya Mosul, pernah menjadi pangkalan utama Negara Islam. Ia juga laluan potensial penghantaran senjata melalui jalan untuk Iran.

Tentera Amerika Syarikat telah lama menggunakan Jordan, kerajaan bersempadan dengan Iraq, Israel, wilayah Palestin di Tebing Barat, Arab Saudi dan Syria, sebagai titik penempatan. Kira-kira 3,000 tentera Amerika biasanya ditempatkan merentasi Jordan.

Walau bagaimanapun, kehadiran Amerika Syarikat di Jordan berisiko menyakiti penduduk yang telah mengadakan demonstrasi besar-besaran terhadap di Gaza disebabkan kematian orang awam dalam konflik yang telah mengorbankan lebih 26,000 orang Palestin. Anggaran menyatakan kira-kira 3 juta daripada 11.5 juta penduduk Jordan adalah orang Palestin.

Ketidakstabilan meluas boleh mengancam pemerintahan Raja Abdullah II, sekutu Amerika Syarikat yang penting. Pada mulanya Jordan menafikan kewujudan pangkalan Menara 22 di dalam sempadannya selepas serangan Ahad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.