Mengapa Jepun mengubah pengharamannya terhadap pengeksportan senjata membawa maut dan mengapa ia begitu kontroversi?

(SeaPRwire) –   TOKIO (AP) – Kabinet Jepun telah meluluskan rancangan untuk menjual pesawat pejuang generasi seterusnya ke negara lain pada Selasa, langkah terbaru negara itu menjauhi prinsip-prinsip pasifisme yang diambil pada akhir Perang Dunia II.

Keputusan kontroversi untuk membenarkan jualan senjata antarabangsa dijangka akan memastikan peranan Jepun dalam projek setahun lama untuk membangunkan pesawat pejuang baharu bersama-sama dengan dan UK, tetapi ia juga merupakan sebahagian daripada pergerakan untuk membina industri pertahanan negara dan memperkukuh peranannya dalam hal ehwal global.

Untuk sekarang, Tokyo menyatakan bahawa ia tidak merancang untuk mengeksport senjata maut yang dibangunkan bersama selain daripada pesawat pejuang baharu, yang tidak dijangka akan memasuki perkhidmatan sehingga 2035.

Berikut adalah pandangan mengenai apa yang berubah dan mengapa Jepun semakin mengurangkan peraturan eksport senjata.

APA YANG SEDANG BERUBAH?

Pada Selasa, Kabinet meluluskan pindaan kepada garis panduan penjualan peralatan pertahanan ke luar negara, dan memberi kuasa jualan pesawat pejuang masa hadapan. Kerajaan menyatakan bahawa ia tidak mempunyai rancangan untuk mengeksport senjata maut bersama lain di bawah garis panduan, dan ia memerlukan kelulusan Kabinet untuk berbuat demikian.

Jepun lama dilarang mengeksport kebanyakan senjata di bawah perlembagaan pasifis negara itu, walaupun ia mula mengambil langkah ke arah perubahan menghadapi ketegangan serantau dan global yang meningkat. Pada tahun 2014, ia mula mengeksport bekalan tentera bukan maut, dan pada Disember tahun lalu, ia meluluskan perubahan yang akan membenarkan jualan 80 senjata maut dan komponen yang dihasilkan di bawah lesen daripada negara lain kembali kepada pemberi lesen. Perubahan itu, yang dibuat pada bulan Disember, membersihkan jalan bagi Jepun menjual peluru berpandu Patriot rekaan AS kepada Amerika Syarikat, membantu menggantikan peluru berpandu yang Washington hantar ke Ukraine.

Keputusan mengenai jet akan membenarkan Jepun mengeksport senjata maut yang dibangunkan bersama ke negara lain buat kali pertama.

APAKAH PESAWAT PEJUANG BAHARU ITU?

Jepun sedang bekerjasama dengan Itali dan UK untuk membangunkan pesawat pejuang generasi hadapan untuk menggantikan armadanya pesawat F-2 yang berusia lanjut rekaan Amerika, dan Eurofighter Typhoons yang digunakan oleh tentera udara UK dan Itali.

Jepun, yang sebelum ini bekerja ke atas reka bentuk tempatan yang akan dipanggil F-X, bersetuju pada Disember 2022 untuk menggabungkan usahanya dengan program British-Itali yang dipanggil Tempest. Projek bersama, dikenali sebagai Program Tempur Udara Global, berpangkalan di UK, dan belum mengumumkan nama baharu untuk rekabentuknya.

Jepun berharap pesawat baharu akan menawarkan keupayaan pengesanan dan kamuflase yang lebih baik menghadapi ketegangan yang meningkat di rantau ini, memberikan kelebihan teknologi terhadap pesaing serantau China dan Rusia.

MENGAPA JEPUN MENGUBAH PENDIRIANNYA TERHADAP EKSPORT SENJATA?

Dalam keputusannya, Kabinet berkata larangan mengeksport produk siap akan menghalang usaha untuk membangunkan pesawat pejuang baharu, dan mengehadkan Jepun kepada peranan sokongan dalam projek itu. Itali dan UK berminat untuk menjual pesawat baharu untuk mengurangkan kos pembangunan dan pengeluaran.

telah berulang kali menyatakan Jepun perlu “mengemaskini” untuk mengelakkan projek itu tergendala.

Kishida mencari kelulusan Kabinet sebelum menandatangani perjanjian GCAP pada bulan Februari, tetapi ditangguhkan oleh rintangan daripada rakan koalisi junior beliau, parti Komeito yang disokong agama Buddha.

Eksport juga akan membantu meningkatkan industri pertahanan Jepun, yang secara sejarah hanya melayani Pasukan Pertahanan Diri negara itu, kerana Kishida berusaha untuk memperkukuh tentera. Jepun mula membuka pintu kepada sebahagian eksport pada tahun 2014, tetapi industri itu masih berjuang untuk memenangi pelanggan.

Perubahan itu juga datang ketika Kishida merancang lawatan negara ke Washington pada bulan April, di mana beliau dijangka menekankan kesiapan Jepun untuk memainkan peranan lebih besar dalam perkongsian industri pertahanan dan ketenteraan.

Jepun melihat pembangunan tentera China yang pesat dan semakin agresif sebagai ancaman, terutama ketegangan yang meningkat di Laut China Selatan dan Timur yang dipertikai. Jepun juga melihat latihan tentera bersama yang semakin kerap antara China dan Rusia di sekitar Jepun sebagai ancaman.

MENGAPA EKSPORT SENJATA BERKONTROVERSI?

Disebabkan lalu lintas masa lalunya sebagai penyerang dan kemusnahan yang mengikuti kekalahannya dalam Perang Dunia Kedua, Jepun mengambil perlembagaan yang mengehadkan tentera kepada pertahanan diri dan lama mengekalkan dasar ketat untuk mengehadkan pemindahan peralatan tentera dan teknologi serta melarang sepenuhnya eksport senjata maut.

Ahli parlimen pembangkang dan aktivis pasifis telah mengkritik kerajaan Kishida kerana bersetuju dengan projek pesawat pejuang tanpa menjelaskan kepada orang ramai atau mencari kelulusan untuk perubahan dasar utama.

Kaji selidik terkini menunjukkan pendapat awam terbahagi mengenai rancangan itu.

Untuk menangani kebimbangan sedemikian, kerajaan mengehadkan eksport senjata maut bersama hanya kepada jet untuk sementara waktu, dan telah berjanji tiada jualan akan dibuat untuk digunakan dalam peperangan aktif. Jika pembeli mula menggunakan jet untuk peperangan, Menteri Pertahanan Minoru Kihara berkata, Jepun akan berhenti memberikan bahagian ganti dan komponen lain.

APA YANG AKAN BERLAKU SELANJUTNYA?

Pasaran potensi untuk jet termasuk 15 negara yang mempunyai perkongsian pertahanan dengan Jepun, seperti Amerika Syarikat, Jerman, India dan Vietnam. Seorang pegawai pertahanan berkata Taiwan – pulau berdaulat yang dituntut China sebagai wilayahnya sendiri – tidak sedang dipertimbangkan. Beliau bercakap dengan syarat tidak didedahkan kerana peraturan maklumat sulit.

Lebih banyak senjata dan komponen mungkin akan ditambah ke senarai yang diluluskan di bawah garis panduan eksport baharu.

Apabila Kishida pergi ke Washington pada bulan April, beliau mungkin akan bercakap dengan pemimpin AS mengenai kerjasama pertahanan dan industri senjata baharu yang berpotensi. Dasar baharu itu juga mungkin membantu Jepun untuk memainkan peranan lebih besar dalam pakatan seperti Australia, AS dan UK dan perkongsian pertahanan serantau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.