Mengapa Korea Selatan mungkin menggugurkan lesen doktor yang mogok secara besar-besaran

(SeaPRwire) –   Korea Selatan berada di ambang memulakan penggantungan lesen beribu-ribu doktor magang yang sedang mogok sebagai langkah hukuman terhadap mogok mereka selama berminggu-minggu yang telah mengguncang operasi hospital.

Bermula minggu hadapan, kerajaan berkata ia akan memaklumkan kepada doktor magang perubatan dan pesakit yang sedang mogok tentang keputusan muktamad untuk menggantung lesen mereka kerana gagal memenuhi tarikh akhir Februari 29 yang ditetapkan kerajaan untuk kembali bekerja.

Masih tidak jelas sama ada langkah ini akan mendorong doktor untuk mengakhiri mogok mereka, dan pertentangan itu masih boleh menjadi lebih dalam kerana beberapa doktor kanan merancang untuk menyerahkan surat letak jawatan pada Isnin sebagai tanda solidariti dengan doktor magang yang sedang mogok.

Berikut ialah perkembangan terbaru mengenai mogok yang dipicu oleh pengumuman kerajaan awal Februari bahawa ia akan merekrut 2,000 pelajar perubatan tambahan setiap tahun.

Sejak awal Mac, telah mengambil beberapa langkah pentadbiran untuk menggantung lesen kira-kira 12,000 doktor magang. Langkah-langkah itu termasuk memaklumkan penstrik tentang kemungkinan penggantungan dan memberi mereka peluang untuk memberi maklumbalas.

Timbalan Menteri Kesihatan Park Min-soo berkata Selasa bahawa kerajaan dijangka akan menyelesaikan langkah-langkah pentadbiran untuk sesetengah penstrik minggu hadapan dan bahawa ia akan menghantar mereka notis akhir kerajaan mengenai penggantungan lesen yang akan datang.

Setiap notis akan mengandungi butir-butir termasuk bila penggantungan lesen akan berkuat kuasa dan berapa lama ia akan berlangsung. Mengikut undang-undang, mereka mesti disampaikan secara peribadi atau melalui pos. Tetapi bagi mereka yang alamatnya tidak diketahui, penggantungan akan berkuat kuasa selepas maklumat berkaitan dipaparkan di laman web kerajaan, mengikut Kementerian Kesihatan.

Pegawai kesihatan telah menyatakan setiap doktor yang mogok boleh menghadapi penggantungan lesen minimum tiga bulan dan tuduhan mungkin oleh pendakwa raya. Undang-undang perubatan negara membenarkan hukuman terhadap kakitangan perubatan jika mereka enggan mematuhi perintah kerajaan untuk menyambung semula kerja.

Park mengulangi desakannya kepada doktor untuk melaporkan diri semula bekerja, menyarankan mereka yang kembali akan menghadapi hukuman yang lebih ringan. Sebelum ini beliau telah memberi amaran bahawa doktor magang dengan rekod penggantungan boleh menghadapi penangguhan dalam mendapatkan lesen pakar atau kesukaran dalam mencari pekerjaan.

Walaupun penggantungan, doktor yang mogok tidak akan kemungkinan menyerah diri dalam masa terdekat kerana mereka sudah mengabaikan amaran berulang kali bahawa mereka perlu kembali bekerja atau menghadapi penyiasatan.

Beberapa pemerhati telah mempersoalkan sama ada kerajaan boleh menggantung semua doktor yang mogok, yang mewakili lebih daripada 90% daripada kira-kira 13,000 doktor magang dan pesakit di negara ini. Mereka berkata kerajaan kemungkinan akan menargetkan pemimpin mogok dan bahawa mereka kemungkinan akan bertindak balas dengan tindakan undang-undang.

Lebih memburukkan lagi situasi, doktor kanan di hospital universiti utama – di mana kebanyakan doktor magang yang mogok dilatih – sedang mengancam untuk menyerahkan surat letak jawatan secara beramai-ramai awal minggu hadapan. Mereka merancang untuk terus bekerja buat sementara waktu, tetapi jika mereka berhenti bekerja seperti doktor magang, ia akan menyebabkan bebanan lebih besar kepada perkhidmatan perubatan Korea Selatan, menurut pemerhati.

Kerajaan menggesa doktor kanan membatalkan rancangan itu. Baru-baru ini ia telah menghantar notis kepada dua doktor kanan yang memimpin jawatankuasa kecemasan untuk mogok, memberitahu mereka larangan selama tiga bulan atas dakwaan menggalakkan mogok doktor magang. Salah seorang daripada dua doktor itu, Park Myung-Ha, menuduh kerajaan cuba memecahkan jawatankuasa kecemasan dan menghantar mesej amaran kepada doktor magang yang sedang mogok.

Kerajaan pada Rabu mengumumkan rancangan terperinci bagaimana untuk memperuntukkan 2,000 tempat pengambilan tambahan ke sekolah-sekolah perubatan, menunjukkan bahawa kerajaan tidak berniat untuk mengkaji semula rancangannya. Jawatankuasa kecemasan doktor menyatakan dalam kenyataan Khamis bahawa doktor yang mogok “tidak dapat menahan kekecewaan dan kemarahan kami”.

Di teras pertentangan ini ialah rancangan kerajaan untuk meningkatkan kuota pengambilan pelajar sekolah perubatan negara sebanyak 2,000 bermula tahun hadapan, daripada batas semasa 3,058, yang tidak berubah sejak 2006.

Kerajaan berkata ia perlu menambah sehingga 10,000 doktor menjelang 2035 kerana negara ini mempunyai salah satu kadar penuaan penduduk terpesat di dunia dan nisbah doktor kepada penduduknya tergolong dalam yang terendah di kalangan ekonomi maju. Pegawai berkata lebih banyak doktor diperlukan untuk menangani kekurangan doktor yang lama dalam bidang yang membayar rendah tetapi penting seperti pediatrik dan bahagian kecemasan.

Tetapi doktor berkata universiti tidak dapat menawarkan pendidikan kualiti kepada bilangan pelajar yang begitu tiba-tiba bertambah dan ia akan pada akhirnya menjejaskan kualiti perkhidmatan perubatan Korea Selatan. Mereka berkata doktor dalam persaingan yang lebih ketat kemungkinan akan terlibat dalam rawatan berlebihan dan bahawa pelajar baru juga kemungkinan akan mahu bekerja dalam bidang yang membayar tinggi dan popular seperti pembedahan plastik dan dermatologi.

Bantahan doktor tidak menjana sokongan awam, dengan satu kajian terbaru menunjukkan kira-kira 90% responden menyokong peningkatan batas pengambilan sekolah perubatan. Beberapa pengkritik berkata doktor yang mogok bimbang penambahan lebih banyak doktor akan menyebabkan .

Doktor yang mogok ini mewakili kurang daripada 10% daripada jumlah 140,000 doktor negara. Tetapi di sesetengah hospital utama, mereka mewakili 30-40% daripada jumlah doktor dan membantu doktor kanan serta menangani pesakit dalam. Mogok mereka seterusnya telah menyebabkan beratus-ratus pembedahan dan rawatan lain dibatalkan atau ditangguhkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.