Mengapa Taiwan selalu dilanda gempa bumi dan bagaimana pulau itu menghadapinya dengan sangat baik

(SeaPRwire) –   Taiwan dilanda pada Rabu oleh gempa bumi terkuatnya dalam suku ketiga abad. Sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh, bangunan dan jalan raya rosak serta perkhidmatan kereta api terganggu.

Taiwan bukanlah orang asing kepada gempa bumi kuat, namun kesannya ke atas 23 juta penduduk pulau teknologi tinggi ini agak terkawal berkat kesediaan gempa bumi yang cemerlang, menurut pakar.

Berikut adalah pandangan lebih dekat tentang sejarah gempa bumi Taiwan:

Taiwan terletak di sepanjang “Lingkaran Api Pasifik”, garis kesalahan geologi mengelilingi Lautan Pasifik di mana kebanyakan gempa bumi berlaku.

Kawasan ini khususnya rentan kepada goncangan gara-gara ketegangan yang terkumpul daripada interaksi dua plat tektonik, Plat Laut Filipina dan Plat Eurasia, yang boleh menyebabkan pelepasan tiba-tiba dalam bentuk gempa bumi.

Landskap bergunung-ganangnya boleh memperbesar getaran tanah, menyebabkan tanah runtuh. Beberapa tanah runtuh berlaku berhampiran pusat gempa bumi Rabu berhampiran Kabupaten Hualien di timur, apabila bahan longgar jatuh mengenai terowong dan jalan raya, menghancurkan kenderaan dan menyebabkan beberapa kematian.

Gempa bumi Rabu diukur 7.2 mengikut agensi pemantauan gempa bumi Taiwan, manakala Jajahan Geologi Amerika Syarikat meletakkannya pada 7.4. Ia merosakkan beberapa bangunan di Hualien tetapi hanya menyebabkan kerugian kecil di ibu negara Taipei walaupun dirasakan dengan kuat di sana.

Gempa bumi berlaku di tengah-tengah jam sibuk pagi tetapi hanya sedikit menyimpangkan perjalanan biasa. Hanya beberapa minit kemudian, ibu bapa kembali mengiringi anak-anak ke sekolah dan pekerja memandu ke pejabat.

“Kesediaan gempa bumi Taiwan tergolong dalam yang paling maju di dunia,” kata Stephen Gao, seismolog dan profesor di Missouri University of Science and Technology. “Pulau itu telah melaksanakan kod bangunan ketat, rangkaian seismologi kelas dunia, dan kempen pendidikan awam meluas tentang keselamatan gempa bumi.”

Kerajaan sentiasa mengkaji semula tahap rintangan gempa bumi yang diperlukan daripada bangunan baru dan sedia ada – yang boleh meningkatkan kos pembinaan – dan menawarkan subsidi kepada penduduk bersedia memeriksa rintangan gempa bumi bangunan mereka.

Berikutan gempa bumi 2016 di Tainan, di pantai barat daya pulau itu, lima orang yang terlibat dalam pembinaan pangsapuri tinggi 17 tingkat yang hanya merupakan struktur utama yang runtuh, membunuh puluhan orang, didapati bersalah atas kelalaian dan diberi hukuman penjara.

Taiwan juga menekankan latihan gempa bumi di sekolah dan tempat kerja sementara media awam dan telefon bimbit secara kerap membawa notis tentang gempa bumi dan keselamatan.

“Langkah-langkah ini secara signifikan meningkatkan Taiwan, membantu mengurangkan potensi kerosakan dan kehilangan nyawa yang membinasakan,” kata Gao.

Taiwan dan perairan sekitarnya telah mencatat kira-kira 2,000 gempa bumi dengan magnitud 4.0 atau lebih tinggi sejak 1980, dan lebih 100 gempa bumi dengan magnitud melebihi 5.5, mengikut USGS.

Gempa bumi terburuk Taiwan dalam tahun-tahun kebelakangan ini berlaku pada 21 September 1999, dengan magnitud 7.7. Ia menyebabkan 2,400 kematian, mengalami kecederaan sekitar 100,000 orang dan memusnahkan beribu-ribu bangunan.

Gempa bumi terakhir yang membunuh di Kabupaten Hualien berlaku pada 2018, meruntuhkan sebuah hotel bersejarah dan bangunan lain.

“Tahap aktiviti seismik tinggi ini akan terus berterusan selama berjuta-juta tahun akan datang,” kata Gao. “Ini menekankan pentingnya kesediaan dan daya tahan menghadapi risiko seismik berterusan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.