Menteri Infrastruktur Kosovo Sebelumnya Dikenakan Hukuman 44 Bulan Kerana Melampaui Belanjawan Projek Jalan

(SeaPRwire) –   Pada Rabu, mahkamah telah menjatuhkan hukuman kepada bekas menteri infrastruktur selama lebih 3 1/2 tahun penjara kerana menyalahgunakan kedudukannya dengan melebihi belanjawan awam untuk projek jalan raya. Tiga orang bawahannya juga diarahkan untuk menjalani hukuman penjara.

Mahkamah Daerah Priština telah menjatuhkan hukuman kepada bekas menteri Pal Lekaj, 61 tahun, selama tiga tahun lapan bulan selepas membuktikan beliau bersalah atas tuduhan penyalahgunaan kuasa. Beliau telah mengeluarkan 53 juta Euro ($57 juta) untuk membina pada tahun 2017 – jumlah yang diputuskan oleh mahkamah terlalu tinggi. Lekaj juga dilarang memegang apa-apa jawatan awam selama 3 1/2 tahun.

Tiga orang bawahan itu telah dijatuhkan hukuman selama antara satu tahun lapan bulan hingga tiga tahun tiga bulan.

Lekaj berkata beliau akan merayu. Peguam bela beliau Musa Damati menganggap keputusan itu “skandal”, dengan menyatakan bahawa pemanjangan kontrak di dasar tuduhan terhadap kliennya bukanlah keputusan individu tetapi kolektif.

Lekaj berkhidmat sebagai menteri infrastruktur dari 2017 hingga 2020 dan kini merupakan ahli parlimen pembangkang dari parti Aliansi untuk Masa Depan Kosovo sejak itu.

Kerajaan Kosovo telah menetapkan keutamaan untuk membina jalan raya tetapi ia masih kekurangan dalam negara ini, 25 tahun selepas peperangan 1998-1999 apabila negara-negara ahli NATO mendesak balik tentera Serbia dalam serangan bom selama 78 hari. Serbia masih tidak mengakui kemerdekaan Kosovo pada tahun 2008.

Kosovo menduduki tangga ke-83 dalam Indeks Persepsi Rasuah Transparency International untuk tahun 2023, sama seperti tahun sebelumnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.