Menteri Kabinet UK memberi amaran kerajaan ‘f—ing up’ pada COVID, mesej terdedah tunjukkan: laporan

(SeaPRwire) –   Sebuah siasatan kerajaan ke atas tindak balas COVID-19 telah mendedahkan siri mesej teks di mana seorang menteri Kabinet kanan dilaporkan memberi amaran bahawa rakan sejawatnya “merosakkan” program tersebut.

Michael Gove, yang berkhidmat sebagai kanselor Duchy of Lancaster semasa wabak, dilaporkan memberitahu penasihat utama Dominic Cummings bahawa virus korona “lebih teruk daripada yang anda fikirkan.”

“Saya jarang marah. Tetapi kita sebagai kerajaan sedang merosakkan dan melepas peluang emas,” Gove dikatakan memberitahu Cummings melalui aplikasi mesej WhatsApp.

Mesej itu terus, “Saya akan terus berbuat apa yang saya boleh tetapi keseluruhan situasi jauh lebih teruk daripada yang anda fikirkan dan tindakan perlu diambil atau kita akan menyesal untuk masa yang lama.”

Cummings kemudiannya dikatakan membalas kepada menteri sejawatnya dengan memanggil tindak balas kerajaan terhadap wabak “lawak” dan menyatakan hasratnya untuk melarikan diri ke luar bandar.

“Saya tergoda untuk membawa keluarga saya ke luar bandar dan mengadakan sidang akhbar mengatakan anda bersendirian, Pejabat Kabinet dan parlimen telah merosakkan kita semua,” tambah mesej itu. “Orang harus ditembak.”

Pertukaran mesej WhatsApp itu dikatakan berlaku beberapa minggu sebelum sekatan pertama dilaksanakan di UK.

Mesej itu muncul ketika siasatan awam ke atas pengendalian wabak COVID-19 – yang diperintahkan kerajaan apabila Johnson menjadi perdana menteri pada 2021.

Komunikasi itu dikeluarkan oleh wartawan Isabelle Oakeshott, yang mendapatkannya daripada Ahli Parlimen Matthew Hancock ketika bekerja bersama-sama untuk sebuah buku mengenai sekatan.

Di bawah terma rujukannya, siasatan itu akan “meneliti, mempertimbangkan dan melaporkan persediaan dan tindak balas kepada wabak di England, Wales, Scotland dan Ireland Utara.”

Semasa siasatan, Gove menyesali tindak balas kerajaan dalam bahasa yang lebih halus.

“Saya percaya bahawa kita terlalu lambat mengenakan sekatan awal, pada bulan Mac. Saya percaya bahawa kita sepatutnya mengambil langkah yang lebih ketat sebelum kita akhirnya memutuskan untuk berbuat demikian pada akhir Oktober,” kata Gove.

Beliau terus berkata, “Saya juga bimbang bahawa kita tidak memberi perhatian yang cukup kepada impak, terutamanya ke atas kanak-kanak dan kanak-kanak yang rentan, terhadap beberapa langkah yang kita ambil.”

Gove juga menegaskan bahawa virus COVID-19 kemungkinan bersumberkan makmal – dakwaan yang secara tegas ditolak oleh pemimpin dunia ketika wabak berada di puncak.

“Sifat fakta bahawa virus itu baru […] dan ini mungkin melepasi ruang lingkup siasatan, tetapi terdapat badan bukti yang signifikan yang percaya virus itu dicipta oleh manusia,” kata Gove semasa keterangannya di hadapan siasatan.

Ketua penasihat siasatan Hugo Keith tidak bersetuju dengan dakwaan Gove, dengan berkata: “Ia tidak menjadi sebahagian daripada terma rujukan siasatan ini, Encik Gove, untuk menangani isu yang agak kontroversial itu, jadi kita tidak akan pergi ke sana.”

Britain mencatat salah satu jumlah kematian tertinggi di dunia akibat COVID, dengan lebih daripada 175,000 dilaporkan semasa Johnson meletak jawatan pada Julai tahun lepas.

Walau bagaimanapun, kerajaan juga menekankan pelaksanaan vaksinasi yang pesat membantu negara itu keluar daripada sekatan untuk selama-lamanya pada awal 2022.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.