Menteri Keselamatan Negara AS, Menteri Luar Negeri China akan bertemu di Thailand untuk membincangkan hubungan

(SeaPRwire) –   Wakil Keselamatan Kebangsaan AS dan Menteri Luar Negeri China dijangka akan bertemu di Thailand untuk membincangkan hubungan antara kedua-dua negara yang cuba menenangkan ketegangan.

Pegawai dari kedua-dua pihak berkata Penasihat Keselamatan Kebangsaan AS Jake Sullivan dan Menteri Luar Negeri China Wang Yi akan bertemu di Bangkok. Jadual tepat untuk perbualan mereka tidak diumumkan, tetapi kedua-dua pihak dijadualkan berada di bandar itu mulai hari Jumaat, di mana mereka bertemu berasingan dengan pegawai Thailand.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson berkata pertemuan dirancang mereka “meneruskan komitmen kedua-dua pihak pada Sidang Kemuncak Woodside November 2023 antara Presiden Biden dan Presiden Xi untuk mengekalkan komunikasi strategik dan menguruskan hubungan secara bertanggungjawab.”

Sidang kemuncak itu dianggap sebagai usaha untuk memperbaiki hubungan yang terjejas akibat pertengkaran mengenai pelbagai isu ekonomi dan geopolitik.

Jurucakap kementerian luar negara China Wang Wenbin mengesahkan bahawa Wang Yi merancang untuk bertemu dengan Sullivan. Berucap di sidang akhbar di Beijing, beliau berkata menteri luar negara China “akan menjelaskan kedudukan China terhadap hubungan China-AS dan isu Taiwan, dan bertukar pandangan dengan AS mengenai isu antarabangsa dan serantau yang menjadi kebimbangan bersama.”

Isu kebimbangan segera bagi kedua-dua negara ialah ketegangan di Laut Merah yang telah mengganggu perdagangan global dengan memaksa banyak penghantar untuk mengelakkan Terusan Suez.

China telah berada dalam “komunikasi rapat dengan semua pihak yang terlibat dan membuat usaha positif untuk menenangkan” konflik itu, ketika pemberontak Houthi yang disokong Iran menyerang kapal antarabangsa dengan peluru berpandu, kata Wang Wenbin pada hari Rabu.

Washington dilaporkan telah cuba agar Beijing menggunakan pengaruhnya dengan Iran untuk menangani serangan itu.

Pertemuan itu datang beberapa hari selepas diplomat China kanan lain melawat.

Sullivan dan Wang secara berasingan mengadakan perbincangan dwihuruf dengan pegawai Thailand, mengikut kenyataan AS dan China. Washington berhadapan dengan Beijing untuk pengaruh dengan sekutu lama AS Thailand, kerana Beijing telah mempamerkan daya diplomasi dan ekonominya secara global dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Sullivan, lawatan yang dijadualkan berakhir pada hari Sabtu, membuat lawatan kesopanan pada hari Jumaat kepada Perdana Menteri Srettha Thavisin dan kemudian mengadakan perjumpaan dwihuruf dengan Menteri Luar Negeri Parnpree Bahiddha-Nukara, kata kementerian luar Thailand.

“Semasa perbincangan, kedua-dua pihak menyatakan komitmen terhadap pakatan perjanjian lama antara dua negara berdasarkan nilai-nilai demokrasi, hak asasi manusia, dan keselamatan manusia,” kata kenyataan Thailand.

Ia berkata perbualan juga membincangkan “cara untuk memperkukuhkan kerjasama kedua-dua peringkat bilateral dan serantau dalam pelbagai bidang” dan perbincangan mengenai krisis serantau dan antarabangsa di Myanmar, Ukraine dan.

Kementerian luar Thailand mengumumkan bahawa Wang Yi akan bertemu dengan rakannya pada hari Sabtu untuk menandatangani perjanjian yang mengecualikan warganegara Thailand daripada memerlukan visa untuk melawat China, dan pada hari Isnin akan bertemu dengan perdana menteri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.