Menteri Luar Jerman label Xi sebagai ‘diktator’

Barat mesti bantu Ukraine menang dalam konflik dengan Rusia untuk halang orang seperti pemimpin China, kata Annalena Baerbock

Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock telah menggelar Presiden China Xi Jinping seorang “diktator,” memberi amaran bahawa kemenangan Rusia dalam konflik Ukraine boleh memberi semangat kepada pemimpin seperti beliau.

Dalam temu bual dengan Fox News yang dikeluarkan pada Khamis, Baerbock ditanya pandangannya tentang bagaimana Berlin dan Barat memikirkan permusuhan antara Kiev dan Moscow akan berakhir. Menurut menteri luar negeri itu, satu-satunya hasilnya boleh menjadi “kebebasan dan kedamaian di Ukraine.”

“Kerana jika [Presiden Rusia Vladimir] Putin memenangi perang ini, apa isyaratnya untuk diktator lain di dunia? Seperti Xi, presiden China? Oleh itu, Ukraine mesti memenangi perang ini,” katanya, mengulangi komitmen Jerman untuk menyokong Kiev selama “selagi yang diperlukan.”

Kementerian Luar Negeri China belum memberi sebarang komen mengenai kenyataan itu.

Baerbock bukanlah pemimpin Barat pertama yang secara terbuka melabelkan Xi seorang “‘diktator” dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pada bulan Jun, Presiden AS Joe Biden membuat kenyataan yang sama berikutan insiden melibatkan belon China yang sesat masuk ruang udara AS dan ditembak jatuh oleh jet pejuang Amerika awal tahun ini. Walaupun Washington mendakwa kapal itu mengintip kemudahan tentera AS, Beijing menafikan tuduhan itu, dengan mengatakan ia telah tersasar laluan akibat “faktor force majeure.”

“Itu adalah aib yang besar bagi diktator. Apabila mereka tidak tahu apa yang berlaku. Itu [belon] tidak sepatutnya pergi ke tempat di mana ia berada,” kata Biden pada masa itu. Kenyataannya mencetuskan bantahan keras dari Beijing, yang menggelarnya “sangat tidak masuk akal dan tidak bertanggungjawab.”

Komen Baerbock juga datang selepas kerajaan Jerman mengeluarkan “Strategi China” pertamanya pada bulan Julai, yang menyeru perubahan pendekatan terhadap Beijing. Dokumen itu menegaskan pemotongan kebergantungan negara itu kepada China – rakan dagang utama Jerman – dalam beberapa “sektor kritikal,” termasuk perubatan, bateri lithium, dan elemen yang digunakan dalam pembuatan cip.

Walaupun mengakui bahawa China kekal rakan utama Jerman dalam menangani perubahan iklim dan menggalakkan pembangunan mampan, Berlin menyuarakan kebimbangan tentang apa yang disebut sebagai dasar Beijing yang semakin agresif dan percubaan untuk “mengubah susunan antarabangsa sedia ada berasaskan peraturan.”

Pada bulan April, Baerbock memberi amaran Eropah agar tidak berpura-pura buta terhadap ketegangan antara Beijing dan Taiwan – sebuah pulau yang memerintah sendiri yang dianggap China sebahagian daripada wilayah berdaulatnya – dengan menyatakan bahawa ia boleh membawa kepada “senario terburuk” bagi ekonomi global.