Menteri Luar Negeri Bulgaria melantik kumpulan terbesar di parlimen untuk membentuk kerajaan baru negara

(SeaPRwire) –   Presiden Bulgaria Rumen Radev pada Isnin lalu menugaskan kumpulan terbesar di parlimen, gabungan tengah kanan GERB-UDF, untuk membentuk kerajaan negara tersebut.

Radev menyerahkan mandat kepada Maria Gabriel, perdana menteri yang dilantik di bawah persetujuan berkongsi kuasa oleh dua parti politik utama, mengikut mana setiap satu akan memegang jawatan tertinggi selama sembilan bulan pada satu masa.

Sebelum ini bulan ini, Nikolay Denkov daripada gabungan reformis yang diketuai oleh “Kita Teruskan Perubahan,” meletak jawatan selepas sembilan bulan sebagai perdana menteri, membuka laluan untuk Gabriel, bekas Pesuruhjaya Eropah yang berkhidmat sebagai timbalan ketua kerajaan Denkov dan menteri luar negara.

Dua parti itu bersetuju berkongsi kuasa selepas pilihan raya tahun lalu dalam usaha untuk mengakhiri krisis politik selama dua setengah tahun, memulihkan kestabilan dan merancakkan pembangunan ekonomi di negara ahli tertermiskin Kesatuan Eropah.

Menerima mandat itu, Gabriel berkata bahawa dia melakukannya “dengan rasa tanggungjawab kerana Bulgaria memerlukan kestabilan.” Ia juga diumumkan bahawa dia akan mengekalkan portfolio menteri luar negara dalam kerajaan baharu, yang dianalisis melihatnya sebagai jaminan bahawa Bulgaria akan kekal pada laluan pro-Baratnya.

Gabriel mempunyai masa tujuh hari untuk mencalonkan kabinet, yang perlu diluluskan oleh majoriti parlimen.

Berikutan pilihan raya tahun lalu, GERB mempunyai 69 kerusi dalam parlimen 240 kerusi, manakala blok reformis mempunyai 63.

Gabriel, 43, adalah ahli Parlimen Eropah sejak 2009, beliau adalah Pesuruhjaya EU untuk inovasi, penyelidikan, budaya, pendidikan dan belia. Beliau juga naib pengerusi pertama Parti Rakyat Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.