Menteri Luar Negeri Lithuania minta usaha bersama untuk sokong Ukraine: ‘Ia soal masa depan’

(SeaPRwire) –   Rumah pada Jumaat lalu meluluskan satu belanjawan pertahanan sebanyak $1.2 trilion untuk tahun 2024 yang mengandungi beberapa bantuan yang sangat diperlukan, walaupun pengurangan harga yang ketara dan masa menunggu yang lama telah menyebabkan sekutu seperti Lithuania semakin “bimbang” sama ada Amerika Syarikat masih boleh dianggap sebagai rakan yang boleh diharapkan.

Perang Rusia di Ukraine telah berlarutan di negara bekas Soviet itu selama lebih dua tahun, dan walaupun minat rakyat Amerika untuk terus menyokong Kyiv agak berkurangan, sekutu Eropah, terutamanya negara-negara yang berkongsi sejarah yang rumit dengan Moscow, kekal setakat yang mungkin untuk terus memberikan sokongan.

“Kami memang bimbang kerana keupayaan Ukraine untuk mengekalkan barisan hadapan sangat bergantung kepada berapa banyak peluru dan peralatan yang mereka terima,” kata Menteri Luar Lithuania Gabrielius Landsbergis kepada Digital. “Ini bukan sahaja tentang situasi sekarang. Ini bukan sahaja tentang keadaan semasa di barisan hadapan. Ini juga tentang masa depan.

“Jika dibenarkan terus maju, di mana dia akan berhenti?” beliau terus berkata. “Kami melihat empayar besar, agresif dan haus darah yang kini berasa diberdayakan dan, seterusnya, memberdayakan diktator lain di seluruh dunia.

“Mereka melihat ini sebagai peluang mereka, ini masa mereka, ini peluang mereka. Ini benar-benar masa yang menakutkan untuk menyaksikan.”

Isu bantuan untuk Ukraine kini mula menunjukkan retakan yang jelas dalam Parti Republikan, di mana terdapat sokongan yang kuat untuk Ukraine dan juga tentangan yang kuat terhadap sokongan berterusan Washington untuk Kyiv.

Kedudukan bertentangan di dalam parti itu telah menghalang satu pakej bantuan sebanyak $60 bilion untuk Ukraine yang diluluskan di Senat pada bulan Februari dengan undian 70-29 tetapi belum dibawa ke lantai Rumah oleh Speaker Republikan Mike Johnson.

Penyokong pakej bantuan itu, termasuk Republikan dan Demokrat, mendakwa ia adalah dalam kepentingan terbaik Amerika Syarikat untuk menghentikan Putin di Ukraine, dan ramai masih bimbang ambisinya merentasi ke negara-negara bekas Soviet yang lain.

“Kita perlu mengambil perkara ini dengan serius,” kata Landsbergis, menunjukkan bahawa Putin telah mengkritik keruntuhan . “Anda tahu apabila dia berkata sesuatu, dia berfikir sesuatu dan apabila dia berfikir, dia mungkin merancang.

“Saya tidak melihat dia berhenti kecuali jika dia dihentikan di Ukraine.”

Putin telah berulang kali mengugut negara-negara yang dahulunya berada di dalam Kesatuan Soviet. Apabila ditanya sama ada Lithuania, yang merupakan negara pertama mengisytiharkan kemerdekaan daripada USSR pada tahun 1990 dan bersempadan dengan Oblast Kaliningrad, bimbang mengambil kira sejarahnya yang rumit dengan Rusia, menteri luar negeri itu menunjuk kepada penindasan yang dilaluinya.

“Kami biasanya memanggil diri kami bukan bekas Soviet, tetapi lebih kepada yang ditakluki dan dipaksa,” kata Landsbergis. “Saya fikir dalam fikirannya dia sedang mencipta semula sebuah empayar. Satu-satunya persoalan ialah, empayar yang mana? Ada yang berkata Kesatuan Soviet, tetapi saya berpendapat bahawa dia sedang mencipta semula .”

Walaupun bimbang, menteri luar negeri Lithuania berkata “masih ada masa untuk mengubah keadaan ini.”

Beberapa negara NATO, termasuk Perancis, Poland, Latvia, Estonia dan Lithuania, beberapa minggu kebelakangan ini telah mula mempertimbangkan untuk menghantar tentera mereka sendiri ke Ukraine dalam peranan latihan dan penasihat, bukan sebagai tentera tempur.

Dorongan itu tidak mendapat sokongan meluas NATO daripada negara seperti Amerika Syarikat atau Jerman, dan oleh itu akan dilakukan atas dasar bebas dan bukan melalui pakatan itu.

“Kita perlu berfikir kreatif. Kita perlu berfikir di luar kotak, kerana matlamat tidak berubah,” kata menteri luar negeri itu, menunjukkan bahawa sanksi berat tidak dapat menghentikan Rusia, dan Putin tidak teragak-agak dengan bantuan Barat.

“Kita perlu mula berfikir tentang perkara di luar kotak dan tidak mengecualikan pilihan, yang selama ini kita lakukan. Pada masa lalu, kita biasanya akan mengecualikan [pilihan]. Anda tahu, kita tidak boleh buat ini, kita tidak boleh buat itu, ini bukan pilihan, dan sebagainya,” beliau menerangkan. “Ini merupakan perubahan yang besar.

“Keadaan sukar. Saya fikir kita berada di persimpangan jalan, dan tahun ini mungkin menentukan. Kita akan diingati sama ada kita berjaya menolak kembali atau kita gagal,” kata menteri luar negeri itu.

Landsbergis berkata bahawa menjadi optimis tidak lagi cukup.

“Kita perlu buat lebih. Kita perlu dorong.”

Menteri Luar Lithuania akan bertemu dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken Isnin untuk membincangkan sokongan berterusan untuk Ukraine dan bagaimana Amerika Syarikat bercadang untuk terus bekerjasama dengan rakan-rakan Baltiknya di hadapan agresif Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.