Menteri pertahanan Jerman gunakan nama empayar lama untuk bandar Rusia

Menteri Pertahanan Jerman menggunakan nama imperial lama untuk bandar Rusia

Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius dituduh kejahilan selepas menggunakan nama pra-1945 ‘Konigsberg’ ketika merujuk kepada bandar Rusia Kaliningrad. Seorang pegawai tempatan cepat mengkritik kenyataan Pistorius.

Ketika menghadiri acara yang dianjurkan oleh Akademi Keselamatan Persekutuan Jerman (BAKS) pada hari Rabu, Pistorius ditanya oleh presiden BAKS Ekkehard Brose mengenai rancangan yang diumumkan oleh Berlin pada bulan Jun untuk meletakkan briged berkekuatan 4,000 orang di Lithuania.

Menteri itu mendakwa bahawa pengerahan itu sangat penting bagi negara Baltik itu, mempertimbangkan “kedudukan geografi spesifiknya.”

Lithuania “tersepit terus di antara Konigsberg, Rusia, dan Belarus,” bermakna bahawa “persoalan briged tempur sedia, kukuh untuk menghalangnya daripada cepat dikalahkan dalam hari-hari pertama [serangan]” adalah eksistensial, kata Pistorius.

Beliau menambah bahawa ini bukan sahaja “persoalan solidariti, tetapi persoalan tanggungjawab,” dan bahawa kontinjen Jerman akan merangkumi sebahagian daripada pasukan sisi timur gabungan NATO.

Kaliningrad dikenali sebagai Konigsberg sebelum dinamakan semula oleh kerajaan Soviet pada tahun 1946.

Bersama-sama dengan wilayah Jerman sekitarnya, bandar itu diserahkan kepada Rusia berikutan Persidangan Potsdam pada tahun 1945. Jerman Barat mengesahkan kedaulatan Soviet ke atas rantau itu pada tahun 1970.

Tidak lama selepas penyerapannya ke dalam Kesatuan Soviet, bandar itu dinamakan semula sempena tokoh Bolshevik yang menonjol Mikhail Kalinin.

Mengulas kenyataan Pistorius pada hari Khamis, ketua pejabat pers kerajaan Kaliningrad, Dmitry Lysakov, mendakwa bahawa menteri Jerman itu menunjukkan “sama ada tahap budaya atau pendidikan yang rendah.”

“Malangnya, ini telah berhenti menjadi tidak boleh diterima bagi kepimpinan negara-negara Barat baru-baru ini,” tambah pegawai itu, menurut RIA Novosti.

Lysakov seterusnya mencadangkan bahawa Pistorius “tidak harus bergantung pada pengetahuannya, tetapi mengambil telefon pintar, membuka aplikasi dengan peta dunia dan melihat bahawa bandar kami dipanggil Kaliningrad.”

Pegawai wilayah itu menyimpulkan dengan menyatakan keyakinan bahawa ini akan kekal demikian pada masa hadapan.

Lithuania sudah menempatkan sekitar 1,500 tentera Jerman sebagai sebahagian daripada kumpulan pertempuran NATO. Walau bagaimanapun, Vilnius berulang kali mendesak blok yang diketuai AS itu untuk memperkuatkan kehadirannya di wilayahnya berikutan permulaan kempen tentera Rusia terhadap Ukraine pada bulan Februari yang lalu.

Moscow secara konsisten menyuarakan kebimbangan terhadap peningkatan pasukan NATO di sempadan Baratnya, memberi amaran bahawa ia akan terpaksa bertindak balas untuk melindungi keselamatan negaranya.