Merkuridedahan meluas dalam kalangan suku Yanomami di Amazon, menurut laporan

(SeaPRwire) –   BRASILIA, Brazil (AP) — Banyak Yanomami, suku pribumi terbesar, telah tercemar dengan raksa yang berasal dari penambangan emas haram berskala besar, menurut laporan yang dikeluarkan pada hari Khamis oleh institut kesihatan awam terkemuka Brazil.

Penyelidikan itu dijalankan di sembilan kampung sepanjang Sungai Mucajai, kawasan terpencil di mana penambangan haram banyak dilakukan. Raksa, racun, biasanya digunakan dalam penambangan haram untuk memproses emas.

Para penyelidik mengumpulkan sampel rambut hampir 300 orang Yanomami dari semua umur. Mereka kemudiannya diperiksa oleh doktor, neurologis, ahli psikologi dan jururawat.

Kebanyakan besar, 84% daripada Yanomami yang diuji, mempunyai pencemaran sama dengan atau melebihi 2 mikrogram setiap gram, tahap pendedahan yang boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan, mengikut piawaian oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Lebih membimbangkan lagi, sebahagian kecil kumpulan ini, 10%, melepasi ambang 6 mikrogram setiap gram, tahap pencemaran yang sering dikaitkan dengan keadaan perubatan yang lebih teruk.

Pasukan penyelidikan juga menguji ikan di kawasan itu, mendapati tahap yang tinggi dalam mereka. Makan ikan dengan tahap raksa yang tinggi merupakan laluan pendedahan yang paling biasa.

Kajian pendedahan biasanya menguji untuk metilraksa, neurotoksin kuat yang terbentuk apabila bakteria, dalam kes ini di sungai-sungai, memetabolisme raksa tak organik. Penelanan jumlah besar dalam tempoh mingguan atau bulanan membahayakan sistem saraf. Bahan itu juga boleh melalui plasenta wanita hamil, membahayakan janin kepada kecacatan perkembangan dan kelemahan otot, mengikut .

Kesan kesihatan boleh termasuk kepekaan yang berkurangan di kaki, kaki dan tangan, kelemahan keseluruhan, pening dan dengung di telinga. Dalam beberapa kes, gangguan sistem saraf pusat boleh menyebabkan isu mobiliti.

“Pendedahan kronik kepada raksa menetap secara perlahan dan progresif,” kata Paulo Basta, ahli epidemiologi dengan Yayasan Oswaldo Cruz, yang memimpin pengujian, kepada Agensi Berita Associated Press. “Terdapat spektrum yang luas bagi tindakan klinikal yang berjulat dari gejala ringan hingga teruk.”

Usaha global yang berkonsert untuk menangani pencemaran raksa membawa kepada Konvensyen Minamata PBB 2013, perjanjian PBB yang disahkan oleh 148 pihak untuk mengehadkan pelepasan. Perjanjian itu dinamakan sempena bandar Jepun Minamata, di mana penduduknya tercemar oleh pelepasan raksa selama dekad. Brazil dan Amerika Syarikat tergolong dalam penandatangan.

Laporan kerajaan Brazil itu belum ditinjau rakan dan mensintesis tiga kertas yang diterbitkan baru-baru ini dalam jurnal Toxics, semuanya berdasarkan kerja lapangan yang sama. Salah satu kajian itu mencatatkan bahawa menentukan apa tahap pendedahan raksa jangka panjang yang membentuk risiko ketara untuk kesihatan masih merupakan cabaran.

Penemuan kajian itu selari dengan penyelidikan terdahulu di kawasan lain Amazon, kata Maria Elena Crespo López, ahli biokimia di Universiti Persekutuan Pará yang tidak terlibat dalam laporan itu dan telah mengkaji subjek ini selama 20 tahun.

“Masalah raksa tersebar meluas di seluruh Amazon,” katanya kepada AP. “Sejak tahun 1970-an, ketika pencarian emas besar pertama berlaku di sini, raksa telah dilepaskan selama dekad dan akhirnya memasuki rantai makanan.”

Kajian global tentang pendedahan raksa dalam jurnal Kesihatan Alam Sekitar Perspektif Global pada 2018 mengenal pasti komuniti cawangan sungai Amazon sebagai salah satu daripada empat komuniti yang paling membimbangkan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggap penambangan emas berskala kecil sebagai sumber pencemaran manusia tunggal terbesar. Wilayah Yanomami, yang meliputi saiz Portugal dan mempunyai penduduk 27,000 orang, telah menanggung dekad aktiviti haram ini.

Masalah penambangan meningkat secara mendadak semasa penggal empat tahun presiden kanan jauh Jair Bolsonaro, yang berakhir pada 2022. Beliau melemahkan agensi perlindungan alam Brazil ketika harga emas meningkat. Perpaduan itu menyebabkan ribuan penambang memasuki tanah Yanomami. Basta berkata bahawa semasa kerja lapangan, yang berlangsung berhampiran akhir penggal Bolsonaro, Mucajai dipenuhi penambang haram.

Sebaik sahaja tiba dengan pesawat, pasukan 22 orang terpaksa menunggu selama beberapa jam untuk meneruskan perjalanan dengan bot kerana lalu lintas bot emas yang berat di Sungai Mucajai. Semasa sepuluh hari pengujian, para penyelidik dilindungi oleh empat polis tentera bersenjata mesingan dan grenad. Basta mengira 30 hingga 35 pesawat kecil terbang ke dan dari tapak penambangan haram setiap hari.

“Tegangan hadir sepanjang masa kami tinggal di kampung itu. Saya telah bekerja di kampung orang asli selama 25 tahun, dan ia merupakan kerja paling tegang yang pernah saya lakukan,” katanya.

Presiden Brazil sekarang Luiz Inácio Lula da Silva telah menjanjikan untuk mengusir para penambang emas dari tanah Yanomami dan meningkatkan keadaan kesihatan, tetapi tugas itu masih jauh daripada selesai.

“Penambangan adalah ancaman terbesar yang dihadapi kami di tanah Yanomami hari ini,” kata ketua Yanomami Dário Kopenawa dalam kenyataan. “Ia wajib dan genting untuk mengusir penyusup ini. Jika penambangan berterusan, begitu juga pencemaran, kemusnahan, malaria dan kekurangan zat pemakanan. Penyelidikan ini memberikan bukti konkrit tentangnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.