Migrants di pusat pemulangan di Itali ditangkap kerana rusuhan selepas pendatang Guinea membunuh diri

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa telah menangkap 14 pendatang dari sembilan negara atas dakwaan terlibat dalam kekacauan di pusat penghantaran semula berikutan kematian seorang pendatang dari negara Afrika Guinea, polis berkata Isnin.

Selepas mayat ditemui Ahad pagi, pendatang di pusat itu mula meletakkan tilam di atas api dan melemparkan objek ke arah kakitangan penguatkuasaan undang-undang. kotak telefon untuk menjatuhkan dua bahagian. Satu kumpulan mencapai kenderaan polis yang diparkir, menyala satu, manakala kumpulan lain memasuki bilik di mana kakitangan penguatkuasaan undang-undang menyimpan barang peribadi, yang diambil dan dimusnahkan. Suspek juga memusnahkan lapan kamera video, polis berkata.

Pihak berkuasa menggunakan gas pemedih mata untuk menenangkan kekacauan, yang berlarutan sehingga petang. Tiga pegawai cedera.

Suspek berasal dari Maghribi, Pakistan, Guinea, Cuba, Chile, Senegal, Tunisia, Nigeria dan Gambia, polis berkata.

Seorang yang melawat pusat itu pada Ahad berkata pendatang lelaki Guinea berusia 21 tahun itu telah menggantung diri selepas menyatakan keputusasaan kerana tidak dapat pulang ke keluarganya di Guinea.

“Pusat-pusat ini adalah lubang hitam untuk hak dan kemanusiaan,’’ ahli parlimen Riccardo Magi berkata kepada televisyen La Repubblica, meminta agar ia ditutup. “Kebanyakan orang yang dipegang di sini tidak akan pernah dikembalikan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.