Militan Berkaitan ISIS Bunuh Sekurang-kurangnya 10 Orang di Barat Uganda

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 10 orang telah terbunuh oleh militan yang berkaitan dengan Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) semasa serangan di daerah Kamwenge, Uganda barat, menurut tentera Uganda pada Selasa.

Militan Allied Democratic Forces (ADF) menyerang kampung awal pagi Selasa, kata jurucakap Brigedier Jeneral Felix Kulayigye, Uganda People’s Defence Forces (UPDF), tanpa memberikan butiran lanjut.

Ini adalah serangan terbaru tahun ini yang disalahkan ke atas ADF, kumpulan yang ditubuhkan pada awal 1990-an oleh umat Islam Uganda yang mengatakan mereka diketepikan oleh dasar-dasar Yoweri Museveni, yang berkuasa sejak 1986.

Militan ADF yang menyerang daerah Kamwenge telah menyeberangi negara Congo jiran bulan lepas dan sedang diburu tentera, kata Brigedier Kulaigye. “Pemberontak ADF ini adalah sisa-sisa kumpulan yang mencari makanan,” katanya.

Walaupun serangan udara dan operasi keselamatan bersama tentera Uganda dan Congo, militan terus melancarkan serangan maut ke atas orang awam dan pasukan keselamatan merentasi sempadan kedua-dua negara, termasuk serangan Jun ke atas asrama sekolah di daerah Kasese, Uganda yang .

Pada Oktober, kumpulan itu membunuh dua pelancong dan pemandu tempatan di taman negara di daerah Kasese berhampiran sempadan dengan Congo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.